SVOL: Podíl státních lesů by se měl snížit až o čtvrtinu

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pelhřimov 17. dubna (ČTK) - Podíl lesů ve vlastnictví státu by se měl snížit o pět až 25 procent. Shodli se na tom zástupci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) na konferenci v Pelhřimově. Vrácen by měl být veškerý lesní majetek obcím a městům, ale i církvi. Při prodeji státního lesa by měly mít přednost podniky hospodařící v jeho sousedství, řekl předseda sdružení František Kučera. Státu nyní patří 60 procent lesů v republice, podle SVOL to je třetí nejvyšší podíl v EU.

"Navýšení podílu nestátních lesů by přispělo k vytvoření lepší konkurence na trhu se dřevem," uvedl Kučera. Pozice obcí a soukromých vlastníků by byla posílena také například při prosazování důležitých legislativních změn.

SVOL zastupuje přes 1080 vlastníků, členové sdružení hospodaří na 32 procentech výměry nestátních lesů.

Podle lednového prohlášení ministra zemědělství Petra Gandaloviče jeho ministerstvo navrhne vládě zákon o státním vlastnictví, který bude umožňovat prodej lesů do soukromého vlastnictví. Do konce tohoto volebního období se to ale nepodaří, protože příprava zákona bude předmětem dlouhodobé diskuse, uvedl. Prodej lesů příští vládou ministr nevyloučil.

Podle Kučery by stát měl nejprve vrátit asi 20.000 hektarů lesů obcím a městům. Církev by podle SVOL měla dostat všech zhruba 150.000 hektarů lesů, zatímco nynější návrh zákona o vypořádání majetkových vztahů mezi státem a církvemi počítá s vrácením třetinové výměry. "Myslíme si, že církve v minulosti jako soukromí vlastníci prokázaly vysokou odbornou úroveň hospodaření v lesích," zdůvodnil Kučera.

Prodej by se měl týkat hlavně státních lesů, které jsou rozdrobeny mezi pozemky jiných vlastníků. "Podle platných předpisů jsou směny majetku skoro vyloučeny - je to složitá a drahá záležitost," podotkl Kučera. Dodal, že SVOL odmítá takovou privatizaci, kde by rozhodovala pouze nabídnutá kupní cena. Stát by měl umožnit odkup lesů ostatním zájemcům až tehdy, když o ně majitelé sousedních pozemků neprojeví zájem.

Podle představ sdružení by z privatizace měly být zcela vyloučeny státní lesy s vyšším stupněm ochrany, například ve zvlášť chráněných oblastech a evropsky významných lokalitách. "U nich je služba veřejnému zájmu hlavním smyslem jejich existence," uzavřel předseda.

Lesy v České republice pokrývají 33 procent území a zásoba dřeva na hektar patří k nejvyšším v Evropě. Soukromí vlastníci spravují asi 23 procent lesů, zhruba 16 procent patří obcím; zbylých přibližně 60 procent je ve vlastnictví státu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK