Wall St. asi zahájí stagnací po smíšených výsledcích

17.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures ve čtvrtek poukazovaly na zahájení seance bez větších změn, když zlepšený výhled tahouna technologického sektoru IBM...

...vyvažovaly neuspokojivé výsledky investiční banky Merrill Lynch a farmaceutické firmy Pfizer.

Futures navíc mírně klesly po zprávě, že minulý týden ve Spojených státech vzrostl počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti. počet Američanů, kteří dávky pobírají, přitom zůstává nejvyšší za téměř čtyři roky.

Akcie IBM <IBM.N> při elektronickém obchodování posilovaly okolo 2 procent poté, co tato firma pro počítačové služby zlepšila letošní výhled [ID:nMUL723520].

Merrill Lynch & Co <MER.N> však klesala o 2,3 procenta. Největší makléřská firma na světě vykázala nečekaně hlubokou čtvrtletní ztrátu poté, co odepsala několik miliard dolarů z méně kvalitních hypoték a jiných riskantních aktiv [ID:nSCH739567].

"Dnešní ráno vypadá trochu smíšeně. Celkově vidíme, že přicházejí o něco lepší výsledky, než se čekalo, ale je stále příliš brzy," řekl Paul Mendelsohn, hlavní investiční stratég ze společnosti Windham Financial Services.

"Dneska to vypadá, že nám Merrill asi převáží nad IBM..."

Futures na index S&P 500 <SPc1> v 15:15 SELČ klesaly o 9,4 bodu, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> oslabovaly o 8,5 bodu.

Z technologického sektoru však nepřicházely jen dobré zprávy. Finská Nokia <NOK1V.HE>, světová jednička ve výrobě mobilů, uvedla, že letos očekává na trhu s mobilními telefony pokles. Její akcie v Evropě padaly o 11,5 procenta [ID:nSCH737713].

Z dalších blue chips vykázal americký výrobce léků Pfizer <PFE.N> o 18 procent nižší čtvrtletní zisk kvůli poklesu tržeb způsobenému generickou konkurencí [ID:nBUC740025] a jeho akcie odepisovaly přes 2 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK