Odbory nechtějí snížení sociálního pojištění

17.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Odboráři na dnešním jednání vlády, zaměstnavatelů a odborů odmítli návrh na snížení odvodů sociálního pojištění. Společně se zaměstnavateli jsou rovněž proti úplnému zrušení investičních pobídek a studii VŠE k této záležitosti považují za neobjektivní. Změnu v poskytování investičních pobídek ovšem považují za potřebnou. Po jednání tripartity to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

"Snížení odvodů sociálního pojištění považujeme za špatný krok zachovávající současný stav, kdy byla podle našeho názoru prakticky zrušena daňová progrese," uvedl Štěch. Podle něj je návrh výhodný pouze pro vysokopříjmové skupiny obyvatel.

Ministerstvo financí se snaží upravit pro příští rok daňový systém. V současnosti se jedná o návrhu na snížení daňové sazby pro fyzické osoby z 15 na 12,5 procenta nebo o snížení sociálního pojištění z 12,5 procenta na 11,5 procenta.

Reforma, kterou loni schválila sněmovna, pro rok 2009 obsahuje snížení daňové sazby z 15 na 12,5 procenta, omezuje ale zároveň slevy na dani. Navrhované změny tak mají zabránit tomu, aby lidem s platem do 20.000 korun měsíčně neklesl čistý příjem. Důvodem pro snížení sociálního zabezpečení je podle premiéra Mirka Topolánka mimo jiné snaha zabezpečit příjmy pro kraje a obce, které jsou částečně závislé na výběru přímých daní.

Investiční pobídky je podle Štěcha potřeba změnit a přizpůsobit tak, aby se soustředily na sofistikovanější investice a zároveň podpořily rozvoj regionů.

Rovněž Svaz průmyslu a dopravy je pro úpravu systému pobídek, místo jejího zrušení. "Svaz je připraven podpořit takovou úpravu systému, která povede k pobídkám inovačních projektů a výrob s vysokou přidanou hodnotou. Systém investičních pobídek je v podmínkách mezinárodní konkurence výhodou a nástrojem, který nám pomáhá získat a udržet investice v České republice," uvedla dnes mluvčí svazu Blanka Růžičková. Podle ní se svaz nebrání zásadní změně pobídek, jako například zrušením přímých plateb a jejich případným nahrazením daňovými úlevami.

Výrazné změny v systému poskytování investičních pobídek chystá ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

V případě novely daňového zákona Svaz průmyslu a dopravy požaduje, aby se změny daňových předpisů v této novele omezily na nezbytné minimum. Od roku 2010 by totiž měl platit zcela nový zákon o dani z příjmu. Zároveň vítá větší podporu vzdělávání a rekvalifikací, naopak například přínos zpřísnění tvorby rezerv považuje za sporný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK