Skupina italských investorů prý podá nabídku na Alitalii

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 23. dubna (ČTK) - Nabídku na problémové italské aerolinky údajně za tři až pět týdnů učiní skupina italských investorů, která nyní dělá hloubkovou kontrolu účetnictví společnosti. Uvedl to nový italský premiér Silvio Berlusconi. Jména zájemců však neuvedl.

Odcházející vláda Romana Prodiho v úterý schválila překlenovací úvěr pro Alitalii ve výši 300 milionů eur (7,5 miliardy Kč). Finanční pomoc, kterou ještě musí schválit Evropská komise, má udržet aerolinky ve vzduchu do doby, než nová vláda nalezne jejich záchrance. Předchozí zájemce, Air France-KLM, předtím svoji nabídku na Alitalii stáhl.

Evropská komise zatím neobdržela oficiální zprávu o úvěru pro Alitalii. Již dříve však EK pohrozila Itálii v případě další státní pomoci aerolinkám soudem.

Podle Berlusconiho má o Alitalii zájem skupina italských podnikatelů, která zahrnuje banky, odborníky a letecké společnosti. "Po hloubkové kontrole trvající tři, čtyři nebo pět týdnů, tato skupina předloží závaznou nabídku a převezme provoz Alitalie," řekl Berlusconi v rozhovoru pro italský rozhlas.

Berlusconi však varoval, že nabídka přinese i snížení počtu zaměstnanců a bolestivou restrukturalizaci. "Nikdo nemůže zajistit, že počet zaměstnanců zůstane i v budoucnosti na současné úrovni," uvedl. Air France-KLM stáhla svoji nabídku na Alitalii mimo jiné kvůli tomu, že odbory odmítaly plán na propouštění v aerolinkách. Air France chtěla mimo jiné propustit 2100 ze zhruba 11.000 zaměstnanců Alitalie a uzavřít nákladní divizi.

Největší italská banka Intesa Sanpaolo, která se již dříve ucházela o Alitalii spolu s druhou největší italskou leteckou společností Air One, tento týden uvedla, že se v případě příznivých podmínek bude znovu zajímat o získání 49,9 procenta akcií v Alitalii. Berlusconi také minulý týden po setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem uvedl, že s ním mimo jiné jednal i o možném zapojení Aeroflotu do záchrany Alitalie.

Alitalia nevykázala provozní zisk od roku 1998. Čistý dluh aerolinek se pohybuje kolem 1,2 miliardy eur (30,2 miliardy Kč) a společnost ztrácí kolem jednoho milionu eur denně. Bez státní pomoci by společnost zůstala bez finančních prostředků v červnu, tedy v období nejdůležitější turistické sezony, uvedly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK