Návrh zkrátit podporu a zavést zelené karty má šanci na schválení

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Stát možná zkrátí podporu nezaměstnaným, otevře český pracovní trh většímu počtu cizinců prostřednictvím systému zelených karet a upraví sociální dávky pro lidi bez práce. Počítá s tím vládní návrh novely zákona o zaměstnanosti, který sněmovna proti vůli opozice postoupila do další fáze projednávání. Nyní se předlohou začnou zabývat výbory. Dolní komora o ní rozhodne na některé z příštích schůzí.

Levicoví poslanci kritizovali například právě model zelených karet, jak ho vláda navrhla. "Odhaduje se, že se bude jednat o stovky tisíc cizinců. Je třeba se ptát, zda to potřebujeme a hlavně, zda jsme schopni to zvládnout," prohlásil například sociální demokrat Petr Wolf. Uvedl, že zahraniční pracovníci se mnohdy do země, z níž přišli, už nevrátí a v tuzemsku se trvale usadí a založí rodiny. Upozornil na problémy s integrací, zahraniční zkušenosti podle něj "nejsou jen pozitivní". Podobné obavy vyjádřili i někteří další poslanci. Premiér Mirek Topolánek (ODS) ale uvedl, že česká ekonomika nemá dostatek pracovních sil.

Systém zelených karet pro cizince by měl obsahovat pobytové i pracovní povolení. Lidé ze zahraničí by se podle vládního návrhu mohli ucházet o místa, která se úřadu práce nepodařilo 30 dní obsadit zájemcem z ČR či EU. O kartu by pak požádali na českém velvyslanectví ve své vlasti. Zvýšit by se měly pokuty za zaměstnávání načerno, a to ze dvou na pět milionů korun.

Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) dnes v rozpravě kritizoval i tu část novely, která se týká podpory v nezaměstnanosti. Uvedl, že vláda dělá z lidí, kteří ztratili práci "téměř zločince". "Podpora v nezaměstnanosti není žádný milodar!" prohlásil. Také komunista Miroslav Opálka si myslí, že kabinet v novele pohlíží na každého nezaměstnaného jako na člověka, který pracovat nechce.

"Vláda tady hovoří o tom, že zkrátíme jednu z už tak nejkratších podpor v nezaměstnanosti," řekl Škromach. Za "barbarství" považuje to, že doba podpory by se měla podle novely zkrátit i pro lidí starší 50 let.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) ale takovou kritiku odmítl. Řekl mimo jiné, že předloha dobu podpory v nezaměstnanosti sice zkracuje, celkový objem peněz vyplacených lidem bez práce ale nesníží.

Kabinet navrhuje, aby nezaměstnaní do 50 let pobírali podporu místo půl roku pět měsíců, lidé od 50 do 55 let místo devíti osm měsíců a lidé nad 55 let místo roku 11 měsíců. V prvních dvou měsících by podle návrhu měli dostávat 65 procent svého předchozího průměrného čistého příjmu, v dalších dvou měsících jeho polovinu a ve zbytku 45 procent. Nyní dostávají tři měsíce polovinu výdělku, pak 45 procent. Maximálně mohou letos získat 12.249 korun měsíčně. Strop chce Nečas zachovat.

Podporu by podle vládní předlohy nemuseli získat lidé, kteří v posledním půlroce nejméně dvakrát bez vážných důvodů odešli z práce, kterou jim zprostředkoval úřad práce. Nečas plánuje i omezení sociálních dávek dlouhodobě nezaměstnaným, kteří odmítnou nastoupit na rekvalifikaci či pracovat určitý počet hodin dobrovolnicky. Pokud budou k dobrovolnické práci ochotni, mohli by si dávky naopak zvýšit.

"(Novela) reaguje na to, že samozřejmě část pobíratelů sociálních dávek se chová pasivně, reaguje samozřejmě na to, že část pobíratelů sociálních dávek tyto sociální dávky zneužívá. Na druhou stranu vytváří podmínky pro poctivé lidi, kteří se bez svého zavinění ocitnou v komplikované životní a sociální situaci," popsal dnes Nečas, jak vládní předlohu vidí on.

Zaměstnavatelé se zpřísněním podmínek souhlasí, jde prý o motivaci, která nezaměstnané přiměje k aktivnějšímu přístupu při hledání nové práce. Odbory mají naopak výhrady. Podle vedení Českomoravské konfederace odborových svazů na změny doplatí hlavně starší lidé, kteří obtížněji hledají práci. Odborářům se nelíbí ani zelené karty. Obávají se, že firmy místo dražších českých zaměstnanců raději přijmou levnější sílu z ciziny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK