Kalousek pro Ekonom: Na důchody možná půjde i část daní

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek uvažuje o tom, že by se důchody hradily nejen ze sociálního pojištění, ale částečně i z daně z přidané hodnoty nebo ze spotřebních daní. Uvedl to v rozhovoru pro čtvrteční vydání týdeníku Ekonom. Poplatník by změnu nepocítil, protože by na daních a pojistném odváděl stále stejnou částku. Šetřit by ale musela ministerstva.

"Pokud se na tom dohodneme, tak se s tím může začít od roku 2010. Až bude platit balík nových daňových zákonů," řekl týdeníku Kalousek. Demografický vývoj podle něj naznačuje, že bude ubývat ekonomicky aktivních lidí. "Napojení penzí na nepřímé daně je proto namístě," doplnil ministr.

Peníze vybrané na daních a převedené do důchodového systému by po Kalouskem naznačené změně nebyly ve státním rozpočtu k dispozici jiným ministerstvům. "Když někam dáváte víc, musíte jinde ubrat," zdůraznil ministr.

Ani tyto peníze by ale podle Kalouska nestačily na financování chystané penzijní reformy. Zapojit bude nutné také prostředky z privatizace a dividend polostátní elektrárenské společnosti ČEZ. "Částka 30 miliard korun ročně, kterou na to požaduje ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, ale reálná je," odhadl ministr.

Ministerstvo financí přišlo počátkem dubna s návrhem sloučit výběr daní, sociálního a zdravotního pojištění. U daně z příjmu v jedné z variant navrhuje spojení daní a sociálního pojištění do jediné daně. Úpravy by měly platit od roku 2010, kdy má vejít v platnost nový zákon o daních z příjmů. Daňová reforma je součástí druhé etapy změn ve veřejných financích.

V diskusi o změně daní Kalousek podle Ekonomu odmítá snahu části ODS zrušit většinu daňových výjimek. "Z tohoto plánu se stal politický fetiš. I kdyby se zrušily všechny výjimky, tak získáte nějakých 16 až 17 miliard korun. A úplně všechno odstranit nemůžete," řekl týdeníku ministr.

Daňová politika podle něj musí podporovat rodiny s dětmi, odpovědnost vůči vlastnímu stáří a pořízení bydlení. Rovněž vědu a výzkum i neziskové aktivity. Současný zákon obsahuje 68 osvobození od daně a nezdanitelných položek pro fyzické osoby a 46 položek pro právnické osoby.

Ministerstvo naproti tomu už nepočítá s daňovými prázdninami pro firmy, které podnikají na základě investičních pobídek. Chce dosáhnout toho, aby se v Česku usidlovaly mateřské společnosti. O vyšší zdanění bank a pojišťoven ministerstvo neusiluje, řekl Ekonomu Kalousek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK