Senát dal zelenou vydělení tratí ze správy ČD

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - České dráhy (ČD) už zřejmě nebudou provozovat celostátní a regionální tratě. Tato povinnost připadne Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která bude s dopravci uzavírat smlouvy o přístupu na koleje. Transformace, kterou dnes schválil Senát, se bude podle poslance Oldřicha Vojíře (ODS) týkat majetku za zhruba 12 miliard korun, společně s ním přejde pod správu železnice asi 10.500 zaměstnanců Českých drah.

Norma má pomoci dokončit transformaci Českých drah. Dráhy by si podle předkladatele Vojíře po jejím přijetí už neměly zpoplatněním přístupu na tratě vylepšovat výsledek hospodaření, který jim zhoršuje ztráta z osobní dopravy.

Poslanecká novela počítá také s tím, že pokud budou ČD podnikat v jiném oboru, než je osobní železniční doprava, musejí o tom účtovat odděleně a nesmějí peníze z veřejných rozpočtů převádět na jiné činnosti.

Při projednávání zákona, který ještě musí podepsat prezident, přijali poslanci doprovodné usnesení, ve kterém vyzvali ministerstvo dopravy, aby je do konce roku i

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK