Senát souhlasí s prodloužením některých povolení k čerpání vod

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Obce a firmy, kterým koncem minulého roku úřady nestihly vydat nová vodoprávní povolení, budou zřejmě moc používat původní povolení. Dodatečně je prodlouží novela vodního zákona, kterou přijal Senát. Bude se to ale týkat jen těch, kdo si o nová povolení k čerpání a vypouštění vod požádali včas před koncem loňského roku. Normu ještě posoudí prezident.

Novela vznikla kvůli případům, kdy například obce nebo firmy do konce loňského roku řádně požádaly o nové povolení, ale úřad jim je kvůli návalu žádostí nestačil včas vyřídit. K 1. lednu totiž platnost původních povolení skončila. Novela má prodloužit jejich platnost do doby, než úřad vydá povolení nové.

Pokud budou žadatelé od 2. ledna odebírat povrchové nebo podzemní vody a zároveň vypouštět odpadní vody bez platného povolení, hrozí jim pokuty. Jen za nedovolené vypouštění odpadních vod to může být až deset milionů korun. Sankce by se vztahovala i na čerpání vod.

Nedostatečná kapacita pro vyřizování vodoprávních žádostí nemůže být podle tvůrců novely důvodem, aby odběratelé vod nesli sankce státu za to, co nezavinili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK