Společnost Roko Aero vyvinula dvě nová letadla

23.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 23. dubna (ČTK) - Zlínská společnost Roko Aero, která se zabývá výrobou, vývojem a výzkumem v oblasti letectví, představila nová dvě letadla v kategorii LSA a UL. Oba letouny jsou určeny především na americký, francouzský, německý a novozélandský trh. Společnost zatím čeká na certifikaci pro Českou republiku, řekl novinářům předseda představenstva Antonín Kočař.

Oba letouny vynikají především nebývale širokým interiérem, kdy šířka kabiny činí 1,3 metru, plochou křídel 13, respektive deset metrů čtverečních a hmotností 300 kilogramů. Jedná se o celokovová letadla, která využívají veškerých moderních technologií. Na plnou nádrž je letoun schopen uletět až 2000 kilometrů. Cena jednoho letounu se pohybuje od 1,5 milionu korun do 2,5 milionu korun.

Společnost, která je na českém trhu teprve osm měsíců, je schopna nyní vyrobit asi deset letounů za měsíc. Na přelomu roku otevře nové dvě výrobní haly, čímž zvýší výrobu až na 35 letadel měsíčně. "Investice si vyžádá 150 až 180 milionů korun," řekl Kočař.

Firma se chce v budoucnu stát hlavním dodavatelem v kategorii malých sportovních letadel, letadel kategorie LSA a letadel kategorie UL na světový trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK