Americké akcie ve středu posílily

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy ve středu posilovaly díky zájmu investorů o emise výrobců vyspělých technologií. Řada těchto podniků zveřejnila výsledky hospodaření za první čtvrtletí a ukázalo se, že odvětví odolává obecnému zhoršení celkové ekonomické situace.

Index Dow Jones se za středu zvýšil o 42,99 bodu na 12.763,22 bodu, tedy o třetinu procenta. Technologický Nasdaq Composite vzrostl o 1,19 procenta na 2405,21 bodu, když si připsal 28,27 bodu.

Trh Nasdaq stoupal po výsledkové zprávě společnosti Broadcom. Přední výrobce čipů pro mobilní telefony překonal svůj čtvrtletní cíl. Index akcií polovodičových firem pak vyskočil o čtyři procenta, protože Broadcom udal pozitivní tón celému odvětví.

Akcie společnosti Apple, které pomáhaly trhu Nasdaq růst během burzovní seance, klesly po závěru obchodování o 2,8 procenta. Společnost přišla s horším výsledkovým výhledem, než s jakým počítal Wall Street. Den na burze ale Apple uzavřela se ziskem 1,7 procenta při ceně 162,89 dolaru.

Dow Jonesovu indexu pomohl růst strojírenský gigant Boeing díky zprávě, že mu silný odběr dopravních letadel pomohl k vyššímu čtvrtletnímu výsledku. Společnosti jako Boeing se silným odbytištěm v zahraničí si vedly lépe než ty, které se více soustředí na domácí trh.

Kurz eura zažil největší pokles vůči dolaru za tři týdny, protože slabší ekonomická data a komentáře lidí z Evropské centrální banky naznačily, že slabá americká měna brzdí hospodářský růst eurozóny. Indikátor aktivit v evropském zpracovatelském průmyslu klesl za duben na téměř tříleté minimum.

V závěru newyorského obchodování se kurz eura snížil o 0,6 procenta na 1,5893 USD, a vzdálil se tak rekordu 1,6019 USD z úterý. Dolar vůči jenu za středu posílil o 0,4 procenta na 103,45 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK