PRŮZKUM-Zentiva v 1.čtvrtletí zřejmě zvedla tržby o třetinu (OPAK.)

24.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Tržby společnosti Zentiva <ZNTVsp.PR> za 1...

...čtvrtletí

* Čtvrtek 24.dubna

* Čeká se meziroční růst tržeb o 33 procent na 4,48 miliardy korun

Farmaceutická společnost Zentiva <ZNTVsp.PR> by měla za první čtvrtletí vykázat meziroční nárůst tržeb o třetinu s tím, jak turecká akvizice dokázala vyvážit pokračující pokles prodejů na klíčových trzích, ukázal ve středu průzkum Reuters.

Osm analytiků oslovených Reuters v průměru očekává nárůst tržeb na 4,48 miliardy korun ze 3,38 miliardy před rokem.

"Ačkoli se příznivý efekt z konsolidace turecké Eczacibasi Generic Pharmaceuticals částečně utlumí nepříznivými efekty kursového vývoje - jmenovitě posílením koruny proti euru a turecké liře - očekáváme, že meziroční tempo růstu tržeb překoná 30 procent," uvedla ve zprávě Erste Bank.

Zentiva, kde čtvrtinu ovládá francouzská Sanofi-Aventis <SASY.PA>, koupila více než 75procentní podíl v Eczacibasi loni v létě.

Loni firma dvakrát překvapila trhy varováním, že výsledky nenaplní očekávání kvůli slabým tržbám v České republice a problémům s rumunskými distributory léčiv.

Analytici očekávají, že oslabení Zentivy na českém trhu pokračovalo i v prvních letošních měsících kvůli reformě zdravotnictví, která zřejmě omezila spotřebu léčiv.

V Rumunsku Zentiva asi dále čelila poklesu prodejů kvůli preventivním opatřením u distributorů léčiv zahrnujícím snížení jejich zásob.

Akcie Zentivy za poslední rok ztratily 41 procent. Jejich vývoj tak zaostává za pražskou burzou, jejíž index PX <.PX> ve stejném období odepsal 14,6 procenta. ----------------------------------------------------------------

ODHAD TRŽEB SPOLEČNOSTI ZENTIVA V Q1 (V MLD KČ) ----------------------------------------------------------------

Průměr Medián Q1/07 Rozmezí TRŽBY 4,48 4,47 3,38 4,20-4,90 ----------------------------------------------------------------

Pozn.: Průzkumu se zúčastnily následující instituce: Atlantik FT, BH Securities, Cyrrus, ING Wholesale Banking, Erste Bank/Česká spořitelna, KBC/Patria Finance, Komerční banka, UBS.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK