E15: ČSOB vyhrála dvě arbitráže nad státem

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR zamítl dvě žaloby, které podalo ministerstvo financí (MF) proti ČSOB. Rozsudky padly po vleklém sporu banky a ministerstva o převedení některých pohledávek bývalé Investiční a poštovní banky (IPB). ČSOB tak nemusí státu vracet 123 milionů korun. Informoval o tom deník E15.

Podle stanoviska MF banka převedla pohledávky do České konsolidační agentury (ČKA) v rozporu se smlouvami, které uzavřela se státem, když přebírala padlou IPB. Rozhodčí soud dal za pravdu ČSOB. Banka nemusí vracet 80 milionů korun, které získala postoupením pohledávky bývalé IPB za společností Detax, ani 43 milionů, které zbyly po společnosti Rosa styl.

"V obou případech bylo jasně řečeno, že postupní smlouvy jsou platné," potvrdil deníku E15 Ondřej Vychodil z ČSOB.

Stát s ČSOB vede řadu sporů o pohledávky, které by podle ministerských právníků měla banka zaplatit. Podle MF objem sporů přesahuje dvě miliardy korun. "Jde o rutinní dořešování převodu a uznávání pohledávek, které ČKA získala při oddlužování a záchraně bank," uvedl ředitel mezinárodně právního odboru MF Radek Šnábl. "Obvykle se jedná o to, zda pohledávka existuje či nikoli. Pokud soud uzná, že ano, stát ji podle smlouvy o zárukách proplácí," dodal.

Podle Šnábla jsou takových sporů desítky, a to nejen s ČSOB, ale i například s Českou spořitelnou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK