Wall St. zvedly technologie; Apple po závěru klesl

24.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy ve středu vzrostly, když výsledky řady technologických firem naznačily odolnost tohoto sektoru vůči ekonomickému zpomalení...

...

Index technologického trhu Nasdaq posílil o více než 1 procento poté, co přední výrobce čipů do mobilních telefonů Broadcom <BRCM.O> překonal vlastní cíl čtvrtletních tržeb.

Jeho výsledky přispěly ke skoku indexu polovodičových titulů o 4,1 procenta <.SOXX> a udaly pozitivní tón celému sektoru.

Akcie firmy Apple <AAPL.O>, jež během obchodní seance také vynášely index Nasdaq výš, však po závěru seance a zveřejnění čtvrtletních výsledků oslabovaly o 2,8 procenta.

Výrobce iPodu či iPhonu totiž vydal výhled zisku pro současný kvartál pod odhady Wall Street a jeho finanční ředitel řekl, že ve třetím čtvrtletí firma očekává mezikvartální stagnaci hrubých marží.

Indexu Dow Jones pomohl mimo jiné Boeing <BA.N> po zprávě, že jeho výsledky v prvním čtvrtletí podpořily silné dodávky komerčních letadel [ID:nMUL342312].

Firmy jako Boeing s velkým podílem zahraničních tržeb si zatím vedou lépe než společnosti zaměřené více na domácí trh.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> stoupl o 0,34 procenta na 12.763,22 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,29 procenta na 1379,93 bodu a technologický Nasdaq Composite<.IXIC> vzrostl o 1,19 procenta na 2405,21 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK