Evropské burzy asi oslabí, středem zájmu C.Suisse

24.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy ve čtvrtek, den nabitý firemními výsledky, zřejmě oslabí. Credit Suisse <CSGN.VX> vykázala první čtvrtletní ztrátu za pět...

...let, zatímco těžké průmyslové váhy BASF <BASF.DE> a ABB <ABBN.VX> překonaly svými výsledky odhady.

Futures na index Euro Stoxx50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:40 poukazovaly na pokles trhu o 0,2 procenta.

Výsledky hospodaření ve čtvrtek vydávají také další firmy zvučných jmen jako AstraZeneca <AZN.L>, Bayer <BAYG.DE>, Peugeot <PEUP.PA> či Fiat <FIA.MI>.

Pozornost se však zaměří hlavně na Credit Suisse, jež za první kvartál vykázala odpisy z úvěrů ve výši 5,3 miliardy švýcarských franků, které vedly k nečekaně hluboké ztrátě.

Bankovní sektor přispěl velkou měrou k dosavadnímu letošnímu poklesu indexu panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 13 procent.

Po závěru středeční seance na Wall Street vydal Apple <APPL.O>, výrobce iPodu či iPhonu, výhled zisku pro současný kvartál pod odhady Wall Street. Jeho finanční ředitel navíc řekl, že ve třetím čtvrtletí firma očekává mezikvartální stagnaci hrubých marží, a akcie společnosti při elektronickém obchodování klesaly o 2,8 procenta.

Akcie internetového obchodu Amazon <AMZN.O> ztrácely téměř 4 procenta poté, co firma zveřejnila čtvrtletní výsledky.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK