Credit Suisse v Q1 ve ztrátě, divize majetku šlape

24.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Credit Suisse <CSGN.VX> v prvním čtvrtletí zaznamenala odpisy z úvěrů ve výši 5,3 miliardy švýcarských franků (5,26 miliardy dolarů), které...

...vedly k nečekaně hluboké ztrátě. Dařilo se jí však v klíčové divizi správy majetku bohatých klientů.

Přestože se trhy v dubnu stabilizovaly, banka zatím se zlepšením nepočítá, uvedla Credit Suisse ve čtvrtek s tím, že lze jen těžko říci, zda ještě dojde v portfoliu riskantních investic k dalším odpisům.

"V této krizi lidé už mnohokrát viděli světlo na konci tunelu, aby se nakonec ukázalo, že to byl přijíždějící vlak," řekl novinářům generální ředitel Brady Dougan.

Úvěrová tíseň zasáhla Credit Suisse v mnohem menší míře než konkurenční UBS <UBSN.VX>, největší oběť této krize mezi evropskými firmami. Ta ve středu uvedla, že po rozsáhlých odpisech oklestí své investiční bankovnictví [ID:nMUL333870].

Credit Suisse vykázala za první kvartál ztrátu 2,1 miliardy franků, což je první výsledek v červených číslech za pět let. Analytici oslovení Reuters čekali ztrátu 857 milionů, dodali však, že předpovědi ztěžuje nejistota ohledně rozsahu odpisů.

Credit Suisse uvedla, že zredukovala své vystavení riziku u takzvaných "pákových" financí o 41 procent a u komerčních hypoték o 25 procent.

Čistý příliv nových peněz do jádrové divize správy majetku v prvních třech měsících činil 13,5 miliardy franků, zhruba v souladu s průměrným odhadem trhu. Stabilní přísun hotovosti značí, že navzdory problémům investiční divize, způsobeným kreditní krizí, se na banku stále obracejí bohatí klienti.

Akcie společnosti po zahájení čtvrteční seance posílily o více než 1 procento.

Banka již dříve uvedla, že v prvním čtvrtletí odepíše z cenných papírů jištěných aktivy a zajištěných dluhových obligací (CDO) 1,7 miliardy franků, analytici však čekali mnohem rozsáhlejší odpisy, v rozmezí 3 až 8 miliard.

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK