Akcie v Tokiu oslabily, klesá také euro

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. dubna (ČTK) - Ceny japonských akcií se ve čtvrtek snižovaly a dolů je stáhly především cenné papíry firem z odvětví těžby a zpracování ropy spolu s ocelárnami. Podporu ale trhu poskytli provozovatelé lodní dopravy, kterým pomohl růst klíčového indikátoru. Na devizových trzích pokračuje v poklesu euro, jež se vzdaluje maximu k dolaru.

Index Nikkei 225 si odepsal 38,29 bodu a den uzavřel slabší o 0,28 procenta na hodnotě 13.540,87 bodu. Obchodování bylo značně rozkolísané a během dne se index pohyboval na obě strany od předchozího závěru. Širší index Topix klesl o 0,5 procenta na 1307,57 bodu.

Akcie oceláren oslabovaly částečně kvůli tomu, že firmě JFE Holdings za minulý finanční rok mírně klesl zisk. Management navíc uvedl, že není schopen předpovědět vývoj v tomto roce. Těžební firmy klesaly v reakci na pokles cen ropy a ztrátám se nevyhnula ani společnost Nippon Oil.

JFE Holdings je třetí největší ocelárnou světa. Přestože se s poklesem zisku počítalo, akciím uškodilo to, že firma není schopna odhadnout další vývoj. "Mohlo by to zasáhnout všechny zpracovatele," řekl šéf dealingu ve společnosti Jujiya Securities Masajoši Okamoto. Trh podle něj čekal především na to, jak management vidí další vývoj.

Na devizových trzích se dál snižoval kurz eura, které se vzdaluje maximu vůči dolaru, na němž se ocitlo začátkem týdne. O dalším směru vývoje podle analytiků zřejmě rozhodne až další statistika, a především údaje o vývoji důvěry v německou ekonomiku. V úterý se euro k dolaru dostalo nad 1,6 USD, což byl rekord.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za 1,5852 USD, a oslabilo tak z předchozích 1,5973 USD, kde bylo ve středu. Vůči japonskému jenu kleslo na 164,37 ze 164,72 JPY, zatímco dolar proti jenu vystoupil na 103,68 z předchozího kurzu 103,09 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK