RWE Transgas loni vzrostl zisk na 12,8 mld. Kč

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Firmě RWE Transgas, která je největším dovozcem plynu do České republiky a hlavní firmou skupiny RWE v tuzemsku, loni vzrostl čistý zisk o 56 procent na 12,8 miliardy korun. Na zvýšení hospodářského výsledku se podílel především nárůst prodeje zemního plynu do zahraničí. Tržby Transgasu naopak klesly o 7,6 procenta na 78,56 miliardy korun. Vyplývá to z materiálů před tiskovou konferencí firmy.

Vedle vyšších prodejů do zahraničí, kam Transgas poslal meziročně více než dvojnásobné množství, k růstu zisku přispěly i jednorázové účetní operace a převody zisků dceřiných společností. Naopak pokles tržeb RWE Trasgas vyvolala nadprůměrně teplá zima i konkurence, která firmě přetáhla část zákazníků.

Celá skupina RWE v ČR měla loni čistý zisk přes 16 miliard korun, tedy o 26 procent více než předloni. Konsolidované tržby v porovnání s rokem 2006 vzrostly o 8,7 procenta na 95,4 miliardy korun.

RWE Transgas řídí aktivity německého energetického koncernu RWE v ČR. Odpovídá za řízení dovozu a tranzitu zemního plynu a za dálkové zásobování zemním plynem.

Skupina RWE je největším obchodníkem se zemním plynem v Česku. Koncern má v Česku 2,3 milionu zákazníků a ovládá dvě desítky společností, mezi něž patří mimo jiné regionální prodejci a distributoři, tranzitní společnost RWE Transgas Net a RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK