TEXT-Ekonomický přehled OECD pro Českou republiku

24.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následují hlavní body zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) o ekonomickém vývoji České republiky, zveřejněné ve...

...čtvrtek:

"Silný ekonomický růst posledních let je povzbudivý a rizika spojená s inflací zvládnutelná. Existují však některé výzvy. Nejdůležitější z nich je zabezpečení fiskální udržitelnosti reformou veřejných financí tak, aby se česká ekonomika lépe vypořádala se stárnutím populace. Reformy by měly zahrnovat: - Ambicióznější stanovování cílů pro deficit rozpočtu podpořené zlepšením rozpočtování na centrální úrovni a zdokonalením fungování střednědobých výdajových rámců. - Pokračování reforem ve zdravotnictví. Plánovaná opatření představují jeden krok vpřed, ale vyžadují další pozornost. Reforma bude muset nakonec vždy řešit choulostivý problém rozsahu zdravotnických služeb financovaných z veřejných rozpočtů v kontextu stále se rozšiřujících možností zdravotní péče. - Zvyšování věku odchodu do důchodu a konečné rozhodnutí o hlubší penzijní reformě. - Pokračování daňové reformy. Plány na zjednodušení daňového systému by měly být dotaženy do konce. Na program by se mělo také dostat snížení daňového zvýhodnění a podpory vlastnického bydlení.

Rychlejší hospodářský růst zmenšuje dlouhodobé problémy strukturální nezaměstnanosti. Dokonce se objevilo riziko, že omezená nabídka práce bude limitovat další ekonomický rozvoj. Proto je nezbytné zvýšit motivaci k práci a kvalitu lidského kapitálu širokou škálou opatření: - Zlepšením všeobecných podmínek trhu práce, zejména dalším posunem v daňovém mixu směrem ke zmírnění vysokého zatížení práce a reformou výpovědí a odstupného. Částečné úvazky a další 'nestandardní' formy zaměstnávání by měly být zjednodušeny; převážně odstraněním existujících překážek. Přímé dotace by měly být používány jen střídmě. - Pomocí rodičům při skloubení pracovního a rodinného života. Rodičovská dovolená by měla být zkrácena a do předškolní péče by mělo plynout více prostředků. Je třeba zlepšit soulad daní a dávek rodinám. - Motivací starších skupin obyvatel k práci, nikoli pouze prodlužováním statutárního věku odchodu do důchodu. Vhodná by byla i další úprava podmínek předčasného a pozdějšího odchodu do důchodu. - Další reformou školství. Střední školy by měly nabízet studentům širší spektrum předmětů otevírajících cestu k vysokoškolskému vzdělání. Potřebné je srovnávání výsledků škol a studentů. Mělo by se uvažovat o zavedení školného na vysokých školách.

Rychlý růst ve zpracovatelském průmyslu zaměřeném na vývoz je jeden z klíčových rysů ekonomického rozvoje České republiky. Schopnost využít přínosů globalizace vyžaduje víceméně stejné politiky jako podpora ekonomického růstu obecně. Vláda by se však měla zabývat některými specifickými prioritami, které odstraňují překážky hladkého fungování trhu a zabraňují tržním selháním: - Zabezpečením ekonomické opodstatněnosti investičních pobídek pečlivým sledováním a případnou úpravou existujících programů. - Reformou migrační politiky, aby byly využity možnosti, jež nabízí zvýšená mezinárodní mobilita práce a tím odstraněny nedostatky v nabídce práce. - Zabezpečováním kvalitní dopravní infrastruktury cestou efektivního využití prostředků z evropských fondů, spoluprací veřejného a soukromého sektoru (PPP) a účinnějším odstraněním bariér vstupu do odvětví železniční nákladní dopravy. - Podporou 'oblastí hospodářského růstu', řešením místní a regionální infrastruktury, zejména pak v Praze a okolí."

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK