Tržby Zentivy ve čtvrtletí stouply na 4,4 mld. Kč

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Předběžné neauditované tržby farmaceutické společnosti Zentiva vzrostly v prvním čtvrtletí meziročně o 30 procent na zhruba 4,4 miliardy korun. Výsledek ovlivnilo především zahrnutí turecké společnosti Eczacibasi, kterou Zentiva loni koupila. Sdělila to mluvčí společnosti Věra Kudynová. Analytici oslovení ČTK čekali v průměru nárůst o 33 procent.

Turecká pobočka, která v hospodářských výsledcích za loňské první čtvrtletí chyběla, přispěla k celkovým tržbám 1,4 miliardami korun. Na domácím trhu naopak prodala Zentiva kvůli nově zavedeným poplatkům ve zdravotnictví meziročně o deset procent méně. "Tyto změny měly dopad na celý trh," uvedla Kudynová.

Firma dnes oznámila pouze výši tržeb. Na kompletní hospodářské výsledky za první čtvrtletí si musejí investoři počkat do 19. května.

Za celý loňský rok klesl Zentivě kvůli nižším maržím a vyšším úrokovým nákladům čistý zisk o 36 procent na 1,41 miliardy korun. Tržby se díky turecké akvizici zvýšily o 19 procent na 16,67 miliardy korun.

Domácí farmaceutická jednička se zaměřuje na výrobu generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. Celkově zaměstnává více než 6000 lidí a má výrobní závody v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku. Akcie společnosti se obchodují na londýnské a pražské burze.

Největším akcionářem Zentivy je s téměř čtvrtinovým podílem farmaceutická skupina Sanofi-Aventis. Přes 19 procent akcií drží Generali PPF Holding a více než pět procent finanční skupina J&T. Management a zaměstnanci firmy mají šestiprocentní majetkový podíl. Zbývajících 44,7 procenta patří ostatním institucionálním a soukromým investorům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK