OECD: ČR by měla zvážit liberalizaci zákoníku práce a nájemného

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Paříž 24. dubna (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) doporučuje České republice, aby kvůli uvolnění trhu práce zvážila větší deregulaci zákoníku práce a úplnou liberalizaci nájemného. Organizace to uvedla ve zprávě o hospodářských výhledech České republiky. Zvýšení nabídky zaměstnání a také úrovně dovedností zaměstnanců v produktivním věku jsou podle OECD potřebné pro podpoření ekonomického růstu.

Dosud prosazené změny v zákoníku práce nejsou podle OECD dostatečné. "Odstranění některých omezení je vítáno, ale je třeba jít dále," píše se ve zprávě. Přinejmenším by měla být provázána výpovědní lhůta a odstupné s dobou trvání pracovního poměru. Pracovníci, zaměstnaní kratší dobu, by tak představovali pro firmy menší zátěž.

Délku výpovědní lhůty sjednotil na dva měsíce zákoník práce, který ve sněmovně prosadila ČSSD s komunisty a vstoupil v platnost loni v lednu. Lhůta ale může být po vzájemné dohodě obou stran prodloužena. Odstupné, které pracovníkovi náleží, zákoník zvýšil na tříměsíční.

Úplnou liberalizaci nájemného OECD doporučuje kvůli tomu, aby bylo ubytování v podnájmu dostupnější, a lidé tak měli větší možnost stěhovat se za prací. "Regulatorní rámec stále omezuje nájemní bydlení, což přispívá ke slabé mobilitě pracovních sil v rámci ČR," uvádí zpráva. Úplná liberalizace by proti současnému plánu deregulace nájemného měla podle OECD větší dopad.

Nájemné v bytech s regulovanými činžemi se podle platného zákona od loňského ledna do roku 2010 zvyšuje v průměru o 14,2 procenta ročně. Regulované nájemné se vztahuje na 750.000 bytů, což je zhruba pětina bytového fondu; kolem 420.000 z nich je ve vlastnictví jednotlivců nebo firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK