OECD: Česká ekonomika letos poroste zhruba o 4,5 pct

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) předpovídá České republice na letošní rok ekonomický růst okolo 4,5 procenta. V příštím roce se má český HDP zvýšit přibližně o pět procent, řekl v Praze novinářům generální tajemník OECD Ángel Gurría.

Ministerstvo financí ve středu zvýšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,9 procenta z předchozích 4,7 procenta. V roce 2009 by ekonomika měla vzrůst o 5,1 procenta, uvedlo ministerstvo ve své makroekonomické předpovědi. Loni ekonomika rostla o rekordních 6,5 procenta.

Podle studie o Česku, kterou dnes OECD zveřejnila, těží česká ekonomika z výrazného oživení růstu v letech 2005 až 2007, kdy se HDP zvýšil v průměru o více než šest procent. Organizace ale upozornila na výrazné zvýšení napětí na trhu práce. Nedávné celosvětové turbulence na finančních trzích českou ekonomiku zatím neovlivnily, dopady by ale mohl mít slabší růst v zahraničí, protože vyšší výkonnost ekonomiky je poháněna výrobou na vývoz, míní OECD.

Známky přehřátí česká ekonomika zatím nevykazuje téměř žádné, uvádí OECD. Jádrová inflace zůstává mírná, ale inflace spotřebitelských cen, která nyní roste kvůli zvýšení nižší sazby DPH a spotřební daně z tabákových výrobků, potlačuje skutečné výdaje na spotřebu.

Nejbližším možným termínem pro zavedení eura v České republice je podle OECD rok 2012. "Ačkoli maastrichtská kritéria se v tomto horizontu zdají splnitelná, hlavní političtí činitelé zastávají názor, že před přijetím eura je nezbytné dosáhnout mnohem větší sladěnosti s eurozónou a uskutečnit další reformy," uvádí se ve zprávě. Argumenty pro a proti tomuto tvrzení lze podle OECD těžko posoudit. Vláda zatím datum přijetí eura nestanovila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK