Automobilka Ford se vrátila k zisku

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 24. dubna (ČTK) - Americká automobilka Ford Motor se v letošním prvním čtvrtletí vrátila k zisku, protože slabou poptávku ve Spojených státech kompenzovaly dobré výsledky v Evropě a Jižní Americe. Firma dnes oznámila, že ve čtvrtletí vydělala 100 milionů dolarů po ztrátě 282 milionů ve stejném období loni.

Tržby společnosti se nicméně snížily o osm procent na 39,4 miliardy dolarů. Ford se podobně jako ostatní americké automobilky potýká s poklesem podílu na domácím trhu a odklonem spotřebitelů od velkých sportovně-užitkových automobilů k menším vozům s nízkou spotřebou.

Firma dnes snížila odhad celkového prodeje automobilů ve Spojených státech pro letošní rok na 15,3 milionu až 15,6 milionu vozů z dříve předpokládaných 16 milionů vozů. Loni se prodej aut v USA propadl téměř o tři procenta na 16,14 milionu vozů. Dostal se tak na nejnižší úroveň od roku 1998.

Automobilku Ford v loňském roce sesadil z pozice druhého největšího prodejce automobilů ve Spojených státech japonský konkurent Toyota Motor. Firmě Ford se loni nicméně podařilo výrazně snížit ztrátu na 2,7 miliardy dolarů z rekordních 12,6 miliardy v předchozím roce díky redukci nákladů a růstu marží.

Společnost v rámci snahy o zlepšení hospodářských výsledků snižuje počet zaměstnanců a prodává některé své aktivity. Minulý měsíc se dohodla na prodeji britských luxusních značek Jaguar a Land Rover indické automobilce Tata Motors za 2,3 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK