Ceny rýže v Asii jsou na nových rekordech

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bangkok 24. dubna (ČTK) - Cena rýže v Thajsku, které je největším světovým vývozcem této komodity, dnes vystoupila na rekordních 1000 dolarů za tunu a od počátku roku již vzrostla na trojnásobek. Prudký nárůst cen této základní potraviny většiny rozvojového světa vyvolává obavy z potravinové bezpečnosti již nejen v Asii a Africe, ale i ve Spojených státech.

Razantní růst cen základních potravin je podle zástupců mezinárodních humanitárních organizací a rozvojových agentur katastrofou pro desítky milionu chudých, kteří většinu svých příjmů vydávají za potraviny. První globální potravinová krize od druhé světové války se v posledních týdnech projevila sociálními nepokoji v řadě zemí Afriky a na Haiti dokonce vedly k odstoupení premiéra.

Analytici letošní cenovou explozi nepřipisují ani tak fyzickému nedostatku, jako spíše panice vyvolané zejména loňským zdražováním dalších základních potravin. Vlády některých rozvojových zemí přitom k cenovému růstu podle pozorovatelů podstatně přispívají zákazy exportu a spotřebitelé hromadí zásoby v obavách z nedostatku.

Panika se přelila již i do USA. Velké maloobchodní řetězce jako Wal-Mart a Costco tento týden začaly zákazníkům omezovat nákupy rýže, protože zaznamenaly prudce zvýšené nákupy, příznačné pro hromadění zásob.

Někteří burzovní makléři v Bangkoku předpokládají, že cena rýže by se nyní mohla dostat až na 1300 dolarů za tunu. Podle nich stále není uspokojena vysoká poptávka po dovozu rýže z Filipín a velkou neznámou jsou Írán a Indonésie, které normálně kupují až milion tun thajské rýže ročně, letos však zatím kvůli vysokým cenám nic nekoupily. Čeká se také zvýšená poptávka z Afriky, která nákupy zatím také omezuje. Thajsko, které pokrývá třetinu světového obchodu s rýží, však prohlašuje, že žádné omezení exportu nechystá, protože má zásob dostatek.

Po většinu letošního roku obchodníci čekají přetrvání vysokých cen, ke konci roku však někteří předpovídají prudký propad v reakci na novou sklizeň, kde se předpokládá výrazný nárůst. Kvůli očekávanému prudkému růstu světové produkce pšenice již v posledních dvou měsících její ceny výrazně klesly z únorových rekordů a nyní jsou zhruba na úrovni počátku roku. Silná produkce pšenice se čeká v Evropě, USA, Indii, Austrálii i Číně.

Burzovní cena rýže letos výrazně roste i v USA. Tento týden termínový kontrakt na chicagské burze CBOT vystoupil na rekordních 24,85 dolaru za centýř (100 liber, 45,4 kg), což je proti počátku roku nárůst o více než 80 procent.

Omezování exportu, které snižuje nabídku rýže na trhu, a tím zvyšuje světové ceny, tento týden ostře kritizovala Asijská rozvojová banka i obchodní komisař Evropské unie Peter Mandelson. "Pokud budeme omezovat obchod, budeme tím pouze přispívat k nedostatku potravin, který již v řadě zemí existuje," řekl Mandelson. Export rýže letos omezila Indie, nebo Vietnam, což jsou oba významní pěstitelé této komodity.

Světová cena rýže je na rozdíl od pšenice snadněji ovlivnitelná jednorázovými kroky jako omezováním exportu, protože globální obchod s rýží je relativně malý a představuje jen asi sedm procent světové produkce, tedy kolem 30 milionů tun ročně. Většina velkých spotřebitelů jako Indie, Čína a Japonsko je v této komoditě plně soběstačná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK