Koruna oslabila, přispěla k tomu situace na eurodolarovém trhu

24.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Koruna dnes oslabila a během dne se posunula nad úroveň 25,10 Kč/EUR a nad 16,00 Kč/USD. Dopoledne se kurz koruny dostal až na 25,18 Kč/EUR, do konce dne ale česká měna ztráty zmírnila a před závěrem obchodování se pohybovala na úrovni 25,10 Kč/EUR. K dolaru uzavírala na 15,98 Kč. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Pohyb koruny podle analytiků dále zhruba sleduje vývoj na eurodolarovém trhu, z domova dnes nebyly zveřejněny žádné nové informace.

Dolar dnes na světových trzích pokračoval ve zpevňování ze středy. "Dolaru pomohl, respektive euru uškodil, německý index Ifo, po kterém došlo k největšímu pohybu kurzu. Následně i odpolední americká data vyšla ve prospěch dolaru a ten si prodloužil růst. Brzdou se staly až prodeje nových domů, které zaostaly za odhady. V současné chvíli se tak eurodolar pohybuje na 1,5705 USD/EUR," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance.

Index německého podnikatelského klimatu Ifo v dubnu klesl na 102,4 bodu z březnových 104,8 bodu, zatímco trh v průměru očekával mírnější pokles na 104,3 bodu. "Krom toho francouzský podnikatelský sentiment v dubnu klesl na 106 bodů, zatímco trh čekal 108 bodů. Vzhledem k tomu, že francouzská a německá ekonomika tvoří dohromady zhruba polovinu výkonu eurozóny, jedná se o velké varování pro ECB. Pokud by zvýšila své úrokové sazby, mohla by zásadně podlomit zdraví západoevropských ekonomik. Trh proto rychle započítává do kurzu možnost poklesu úrokových sazeb v eurozóně v druhé polovině roku, což svědčí dolaru," doplnil hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Oslabovaly i ostatní regionální měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK