Evropské akcie zavírají výš díky bankám, farmacii

24.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie ve čtvrtek posílily, když je výš táhly Credit Suisse <CSGN.VX> a farmaceutické firmy jako Novartis <NOVN.VX>. Pomohl...

...také vzestup trhu na Wall Street krátce před koncem evropské seance.

Panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> neoficiálně zavřel o 0,13 procenta výš na 1314,88 bodu poté, co během seance sklouzl až na 1296,90 bodu.

Credit Suisse stoupla o 4,2 procenta navzdory zprávě, že odepsala dalších 5,3 miliardy švýcarských franků ve spojitosti s úvěry [ID:nSCH427679]. Investoři si tento krok vyložili jako pozitivní vzhledem ke sníženému vystavení banky vůči riziku.

Novartis přidal 2,9 procenta poté, co JPMorgan zvedla cílovou cenu akcií společnosti na 63 švýcarských franků.

Evropský trh také podpíraly nečekaně dobré výsledky některých firem.

Dodavatel rozvodných sítí ABB <ABBN.VX> vyskočil o 6,5 procenta a farmaceutická skupina Bayer <BAYG.DE> vzrostla o 3,1 procenta poté, co obě společnosti překonaly kvartálními čísly odhady trhu.

BHP Billiton <BHP.L> a Rio Tinto <RIO.L> však ztratily přes 4 procenta kvůli poklesu cen kovů a obavám z pomalejšího ekonomického růstu, jež vyvolaly výprodej v důlním sektoru.

Akciové burzy napříč Evropou si vedly smíšeně. Britský index FTSE 100 <.FTSE> odepsal 0,5 procenta a francouzský CAC-40 <.FCHI> umazal 0,3 procenta, zatímco německý DAX <.GDAXI> si připsal 0,4 procenta a švýcarský SMI <.SSMI> vyskočil o 1,9 procenta.

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK