Evropské akcie asi stoupnou, Ericsson nad odhady

25.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské burzy zřejmě v pátek po zahájení seance porostou třetí den v řadě, když akcie sledují vzestup trhů ve Spojených státech a v Asii. Ty...

...podpořil oživený optimismus kolem bankovního sektoru a odolnost americké ekonomiky.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zpočátku posílí o 6 až 14 bodů, německý DAX <.GDAXI> o 10 až 20 bodů a francouzský CAC-40 <.FCHI> o 1 až 13 bodů.

Na firemním poli vykázal výrobce telekomunikačního vybavení Ericsson <ERICb.ST> za první kvartál provozní zisk 4,3 miliardy švédských korun, a překonal tak odhady trhu.

Zprávy, že Merrill Lynch & Co <MER.N> nemění dividendu a Credit Suisse <CSGN.VX> snížila vystavení riziku, poskytly trhu jistou naději, že se finanční firmy stabilizují poté, co jimi otřásla úvěrová krize.

Ze čtvrtečních makrodat ve Spojených státech vyplynulo, že minulý týden klesl počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti a že firmy měly v březnu větší chuť nvestovat, než se čekalo.

Vzestup trhu by však mohla brzdit zpráva Microsoftu <MSFT.O>, jenž ve čtvrtek večer vykázal kvartální tržby a výhled zisku na stávající čtvrtletí při dolní hranici očekávání trhu. Jeho akcie po závěru trhu spadly o 4,7 procenta.

Japonský index Nikkei získal podporu z poklesu futures na státní dluhopisy. Investoři totiž nyní vyhlížejí spíše zvýšení úrokových sazeb japonské centrální banky, než jejich pokles.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK