Japonská Nomura se ve čtvrtletí propadla do ztráty

25.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. dubna (ČTK) - Největší japonská makléřská společnost Nomura se ve čtvrtém finančním čtvrtletí propadla do ztráty kvůli negativním důsledkům globální úvěrové krize. Firma oznámila, že v období od ledna do března prodělala 153,85 miliardy jenů (téměř 24 miliard Kč) po zisku 33 miliard před rokem.

Úvěrová krize zasáhla obchodování společnosti s dluhopisy a snížila hodnotu její cenných papírů souvisejících s hypotečním trhem ve Spojených státech. Firma se navíc potýká s poklesem příjmů z upisování akcií a poradenství při fúzích, píše agentura Reuters.

Japonské regulační úřady nyní vyšetřují Nomuru kvůli podezření ze zneužívání důvěrných informací při obchodování s akciemi. Firma tento týden oznámila, že propustila pracovníka, na kterého se toto vyšetřování soustředí. Varovala rovněž před dopadem skandálu na zisk.

Propuštěný zaměstnanec pracoval v poradenském oddělení pro fúze a akvizice a podle zdroje obeznámeného se situací opakovaně zneužíval vnitřní informace o transakcích. Podle listu Nikkei díky tomu se svými společníky získal zhruba 390.000 dolarů (přes šest milionů Kč).

Nomura před lety vlastnila 46 procent akcií české společnosti IPB. Po krachu IPB se roztočil kolotoč vzájemných žalob mezi hlavními hráči nucené správy a prodeje majetku IPB do rukou ČSOB: státem, Československou obchodní bankou a Nomurou. Některé spory trvají dodnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK