Index Nikkei roste na 2měs vrchol, jen se stahuje

25.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Index Nikkei v pátek vyskočil o 2,4 procenta na dvouměsíční zavírací vrchol, když Canon <7751.T> a další vývozce pozvedal slabší jen. Index...

...započetl šestý plusový týden v řadě, zatímco futures na státní dluhopisy sjely.

Futures na státní dluhopisy (JGB) padaly tak prudce, že způsobily první 15minutové zastavení obchodů na tokijské burze v historii.

Investoři totiž začali vyhlížet zasedání bankovní rady americké centrální banky (Fed) v příštím týdnu a sílí názor, že dojde-li ke snížení sazeb, může být na nějakou dobu poslední.

Dolar vyšplhal na 104,22 jenu <JPY=>, což pomáhalo exportérům. Silnější jen snižuje konkurenceschopnost japonského zboží na zahraničních trzích a nahlodává zisky vytvořené mimo Japonsko, když se převádějí do domácího účetnictví.

Canon, jenž počítá s kursem 100 jenů za dolar, posílil o 4,5 procenta, ačkoli ve čtvrtek vykázal 18procentní propad kvartálního provozního zisku - právě kvůli silnějšímu jenu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei <.N225> vzrostl na 13.863,47 bodu, nejvýš od 28.února. Širší index TOPIX <.TOPX> vyskočil o 2,5 procenta na 1339,91 bodu.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK