Česká rafinérská vyplatí na dividendách dvakrát víc než loni

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kralupy nad Vltavou 30. dubna (ČTK) - Česká rafinérská (ČeR) loni zvýšila čistý zisk o 44 procent na 387 milionů korun, z toho polovinu rozdělí mezi akcionáře. Na jednu akcii tak připadá 206 korun, což je ve srovnání s loňskou dividendou 100 korun více než dvojnásobek. O rozhodnutí dnešní valné hromady firmy informoval ČTK mluvčí společnosti Aleš Soukup.

Tržby ve výši 9,35 miliardy korun zůstaly meziročně na přibližně stejné úrovni jako v roce 2006. Firma loni investovala téměř 1,7 miliardy korun.

Rafinerie společnosti v roce 2007 zpracovaly téměř 6,8 milionu tun ropy, což je asi o šest procent méně než v rekordním roce 2006. Nižší objem zpracované ropy jde na vrub modernizaci litvínovské rafinerie a zpoždění při obnovení výroby motorových paliv v listopadu 2007.

Akcionáři dnes rovněž schválili několik nových investičních projektů v celkové hodnotě 677 milionů korun. Polovina z této částky má být proinvestována letos. Jde například o modernizaci a obnovu zařízení, které zvýší efektivitu zpracování ropy. V Kralupech chce například ČeR úpravou separace plynných produktů z komplexu FCC zvýšit výrobu propylénu.

Česká rafinérská provozuje dvě největší rafinerie ropy v Česku, kromě Kralup ještě v Litvínově. Většinovým vlastníkem firmy je s více než 51procentním podílem petrochemická skupina Unipetrol. Italská skupina Eni drží přes 32 procent akcií, zbývajících více než 16 procent má britsko-nizozemský Shell.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK