Rockefellerovi vytáhli spor s Exxonem na veřejnost

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. dubna (ČTK) - Členové vlivné rodiny Rockefellerů vytáhli na veřejnost spor s energetickým kolosem Exxon Mobil, po němž chtějí změny ve vrcholovém vedení a větší angažovanost na poli obnovitelných zdrojů energie. Exxon vznikl spojením dvou odnoží skupiny Standard Oil, u jejíhož zrodu stál John D. Rockefeller.

Exxon Mobil by podle Rockefellerů měl rozdělit roli výkonného ředitele a předsedy správní rady. Rodina má prý obavy, že firmu zajímají jen krátkodobé zisky z růstu cen ropy, zatímco na budoucnost moc nemyslí. Měla by proto více investovat do čistších technologií.

"Oni teď vedou poslední boj, a přitom nevidí, že je čeká boj nový," řekl za Rockefellery Peter O'Neill. Jednak předsedá rodinnému výboru, jednak je prapravnukem Johna D. Rockefellera. Ten firmu Standard Oil zakládal v roce 1870. Rozdělením nejvyšších funkcí by se prý Exxon Mobil lépe připravil na novou konkurenci.

O'Neill řekl, že má podporu více než 80 procent členů rodiny starších 21 let. Rodina přesně neví, jak velkou část Exxonu ovládá, když se sečtou jednotlivé hlasy, v každém případě je to ale velký podíl. Mezi největšími akcionáři společnosti Exxon je několik institucí a investičních fondů, ale žádní jednotlivci.

"Cítíme se být s touto společností úzce spjati, a proto máme tak vášnivý zájem na tom, aby byli co nejlepší," uvedla v tiskové zprávě ekonomka Neva Rockefellerová Goodwinová. Ta je třetím dítětem Davida Rockefellera, který je vnukem původního zakladatele.

Exxon Mobil je největší ropnou společností na světě a generuje i zdaleka největší zisky ze všech amerických firem. Loni vydělal 40,6 miliardy dolarů (asi 659 miliard Kč). Rockefellerovi se podle vlastních slov už delší dobu snaží v Exxonu prosadit změny a zpochybňují vůdčí roli ředitele Rexe Tillersona.

Goodwinová po Exxonu chce, aby následoval vizi zakladatele Rockefellera. "Kerosin byl ve své době alternativní energií, když (Rockefeller) si uvědomil, že jím lze nahradit velrybí tuk. Část génia Johna D. Rockefelera spočívá v tom, že zavčas rozpoznal potřebu a příležitost ke změně směrem k lepšímu, levnějšímu a čistšímu palivu," řekla Goodwinová.

Zástupci Exxonu se podle mluvčího firmy Gantta Waltona s členy Rockefellerovy rodiny setkali už víckrát a při různých příležitostech. Exxon prý respektuje práva všech akcionářů vyjádřit na dění ve firmě svůj názor, podrobnosti ze setkání s akcionáři ale prý nekomentuje.

Rodina a její spojenci se rozhodli patrně letitý spor vytáhnout na veřejnost. Věří prý, že energie budoucnosti bude přicházet z jiných zdrojů než je ropa a zemní plyn. Exxon se proto musí adaptovat a urychleně začít hledat životaschopnou technologii, která mu umožní přežít. Za Rockefellery stojí například i finanční dozor státu Connecticut.

O některých klíčových požadavcích rodiny Rockefellerů se bude hlasovat 28. května. Management Exxonu akcionářům doporučuje, aby hlasovali proti návrhům Rockefellerů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK