Aktuálně: PPF chce spolupracovat s Aeroflotem při privatizaci ČSA

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Lidé z týmu podnikatele Petra Kellnera údajně jednají s ruským Aeroflotem o případném společném postupu při privatizaci Českých aerolinií (ČSA). Informuje o tom server Aktuálně.cz s odvoláním na dva na sobě nezávislé zdroje. Společnost PPF, v níž má Kellner většinový podíl, však informaci odmítla komentovat.

Propojení Aeroflotu a PPF v privatizaci Českých aerolinií by podle serveru dávalo smysl. Skupina PPF totiž vlastní prostřednictvím České pojišťovny 4,33 procenta akcií ČSA.

"V následujících třech letech plánujeme účastnit se privatizace jak ČSA, tak (ruzyňského) letiště," připomíná server výrok ruského vicepremiéra Sergeje Naryškina pro Ria Novosti. V této souvislosti se přitom mluvilo právě o Aeroflotu. "Spekulace z trhu nekomentujeme," uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin.

O odstátnění ČSA se hovoří několik let. Firma, která se v roce 2005 dostala až do půlmiliardové ztráty, nyní prochází ozdravnou kůrou. Její součástí je například prodej nákladového terminálu a stravování. Za loňský rok vykázala firma po letech ztrát zisk 111 milionů a analytici ji považují za zachráněnou.

Současně s privatizací ČSA běží i privatizace Letiště Praha. To je považováno za jednu z největších investičních příležitostí v oboru. Vláda by za něj mohla obdržet zhruba 70 miliard korun. Stejně jako u ČSA by měl být nový majitel znám počátkem příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK