Rozvojové státy Asie čeká kvůli drahým potravinám šok

30.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 30. dubna (ČTK) - Rozvíjející se ekonomiky Asie čeká kvůli rostoucím cenám potravin šok; problém se dotkne jedné miliardy lidí. Uvedla to dnes Asijská rozvojová banka (ADB), jejíž vedení bude mít o víkendu v Madridu výroční zasedání.

Opatření, jak se s rostoucími cenami potravin a paliv vyrovnat, budou hlavním tématem jednání. Podle vedení ADB je hlavním problémem v nynější situaci samotný růst cen a nikoli nedostatek potravin. Pro chudé jsou drahé potraviny vážným problémem již nyní.

Podle ADB se v rychle rostoucích ekonomikách Asie letos zvýší ceny o 5,1 procenta, což představuje nejvyšší tempo růstu za dekádu. Podle ADB jde v regionu o největší současnou politickou výzvu.

Banka chystá podpůrný program úvěrů na potraviny a dlouhodobé projekty na zlepšení zemědělské infrastruktury v oblasti. Na technickou podporu v nejchudších zemích loni ADB odsouhlasila nízkoúročené úvěry za 10,1 miliardy dolarů.

ADB sídlí v Manile a prostředky získává od 67 členských států. Z regionu Asie a Tichomoří jich je 48, devatenáctka zbývajících členů je odjinud.

Banka předpokládá, že se letos růst asijských rozvojových ekonomik zpomalí na 7,6 procenta; loni se jejich HDP zvýšil o 8,7 procenta. Zpomalení podle ADB způsobí především světová úvěrová krize, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK