Americké akcie klesly kvůli nejistotě ohledně sazeb

01.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. května (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily kvůli nejistotě ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech. Ta přiměla investory k vybírání zisků, a to zejména u technologických titulů, které v uplynulých dnech výrazně stouply.

Dow Jonesův index se snížil o 0,09 procenta na 12.820,13 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,38 procenta na 1385,59 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite dokonce o 0,55 procenta na 2412,80 bodu. Za celý duben však Dow Jonesův index stoupl o 4,5 procenta, S&P o 4,8 procenta a Nasdaq o 5,9 procenta.

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rovná dvě procenta. V doprovodném sdělení však neposkytla žádná jasná vodítka pro další vývoj sazeb.

Producent komunikačních zařízení Research In Motion se ve středu propadl o 3,7 procenta. Výrobce počítačů a spotřební elektroniky Apple oslabil o 0,6 procenta, za celý duben si však připsal více než 21 procent. Největší americká automobilka General Motor ve středu naopak posílila o 9,4 procenta, protože její čtvrtletní ztráta byla nižší, než se očekávalo.

Na devizovém trhu dolar oslabil, protože Fed jasně nenaznačil přestávku v uvolňování měnové politiky. "Já to interpretuji tak, že si v červnu přestávku dají. Pokud se však vyhlídky pro ekonomický růst znatelně zhorší, mohou opět konat. Domnívám se, že právě to způsobuje oslabení dolaru," řekl analytik Mark Meadows ze společnosti Tempus Consulting.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,5620 USD. Dolarový index vůči koši šesti předních měn se snížil o 0,4 procenta na 72,567 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK