Ekonomika USA v 1.kvartále rostla více, než se čekalo(OPAK.)

02.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává složky HDP,...

...souvislosti)

Americkou ekonomiku drželo v prvním čtvrtletí nad vodou hromadění zásob, a její růst tak překonal odhady i přes nejslabší výdaje spotřebitelů od roku 2001 a nejprudší propad výstavby domů za více než čtvrtstoletí, ukázaly středeční předběžné údaje.

Ministerstvo obchodu uvedlo, že hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států v prvním čtvrtletí stoupl na roční bázi o 0,6 procenta po růstu stejnou měrou v předchozím kvartále. Výsledek hravě překonal odhady analytiků oslovených Reuters, kteří v průměru očekávali přírůstek jen o 0,2 procenta.

Podle některých ekonomů zpráva naznačuje, že americké hospodářství stojí na pevnějších základech, než se původně myslelo. Jiní se však stále připravují na příchod horších časů, až podniky ještě více omezí produkci, aby rozprodaly zásoby.

Ceny amerických státních dluhopisů po zprávě o nečekaně silném HDP klesly, zatímco akcie na Wall Street zahájily růstem a burzy v Evropě se stočily do kladných čísel.

Jiná zpráva ve středu překvapivě ukázala, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v dubnu vytvořili 10.000 nových pracovních míst, zatímco analytici v průměru předpověděli zrušení 60.000 míst.

Obě zprávy vyšly v době, kdy druhým dnem zasedají tvůrci měnové politiky americké centrální banky (Fed). Jejich rokování by mělo podle všeobecného očekávání vyústit ve snížení sazeb o dalších 25 bazických bodů ve snaze udržet ekonomiku na pochodu.

Analytici uvedli, že stále očekávají redukci cen úvěrů.

"Tohle dnešní situaci ve Fedu nezmění," řekl ekonom Pierre Ellis ze společnosti Decision Economics v New Yorku.

Údaje o HDP jsou nejširším měřítkem ekonomické aktivity na území Spojených států. Jejich podrobný rozklad ale bez ohledu na nečekaně silný celkový výsledek poukazuje na obecné oslabování, které by podle mnoha analytiků mohlo vést až k recesi.

Spotřebitelské výdaje, jež skrze spotřebu zboží a služeb pohánějí ekonomickou aktivitu Spojených států ze dvou třetin, v letošním prvním čtvrtletí rostly nejpomaleji od druhého kvartálu roku 2001, kdy se americká ekonomika nacházela zatím naposledy v recesi. Výdaje přidaly pouze 1 procento po růstu o 2,3 procenta v loňském čtvrtém kvartále.

Ještě nápadnější byl další úpadek v beztak ztrápeném sektoru bydlení. Výdaje na bytovou výstavbu sletěly o 26,7 procenta - to je devátý pokles v řadě a nejhlubší propad od konce roku 1981.

Hromadění zásob v podnicích obvykle podporuje růst v tom období, kdy k němu dochází, a v prvních třech měsících letošního roku tak pomohlo udržet ekonomiku ve fázi růstu. Zásoby neprodaného zboží stouply na roční bázi o 1,8 miliardy dolarů po ztenčení o 18,3 miliardy dolarů v posledním loňském čtvrtletí.

Středeční údaje jsou prvním oficiálním odhadem a v příštích měsících budou ještě dvakrát upřesněny.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK