Japonské akcie vyskočily na téměř čtyřměsíční maximum

02.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. května (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily o více než dvě procenta a uzavřely na téměř čtyřměsíčním maximu. Poptávku investorů po japonských exportních podnicích podpořily slabší kurz domácí měny a růst na newyorské burze, za kterými stojí sílící optimismus ohledně americké ekonomiky.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 2,1 procenta na 14.049,26 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou úroveň od 11. ledna. Širší index Topix vzrostl o 2,3 procenta na 1377,39 bodu.

"Trh byl dnes podpořen růstem (akcií) ve Spojených státech a slabším japonským jenem. Vzhledem k očekávání slabých údajů o trhu práce (v USA) se však zdá, že investoři začali být v poslední době ohledně ekonomiky Spojených států příliš optimističtí," řekl analytik Soičiro Mondži ze společnosti Daiwa SB Investments.

Americké ministerstvo práce dnes zveřejní zprávu o dubnovém vývoji nezaměstnanosti v USA. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že americká ekonomika minulý měsíc přišla o 80.000 pracovních míst. Počítají rovněž s nárůstem míry nezaměstnanosti na 5,2 procenta z březnových 5,1 procenta.

Na devizovém trhu se dolar držel v blízkosti dvouměsíčního maxima vůči koši předních měn poté, co údaje o ekonomice Spojených států posílily očekávání, že americká centrální banka si dá přestávku v agresivním snižování úrokových sazeb.

V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru nepatrně posílilo na 1,5478 USD poté, co se ve čtvrtek propadlo až na měsíční minimum 1,5430 USD. Kurz dolaru vůči jenu stoupl o 0,2 procenta na 104,62 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK