Index Nikkei roste na 4měs maximum díky exportérům

02.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Hlavní tokijský index Nikkei v pátek vyskočil o více než 2 procenta, a uzavřel tak nejvýš za téměř čtyři měsíce. Japonskou burzu podpořily akcie...

...exportérů jako Advantest <6857.T>, které povzbudil slabší jen, i růst na Wall Street v nadějích na lepší vyhlídky americké ekonomiky.

Akcie bank následovaly vzhůru své americké protějšky. Investorům zvedla náladu americká centrální banka (Fed), která ve středu večer opět snížila úrokové sazby a současně naznačila, že přeruší současný cyklus uvolňování měnové politiky.

Všechny tři hlavní indexy na Wall Street ve čtvrtek uzavřely nejvýš od poloviny ledna. Akcie tak rozšířily růst započatý již v březnu v nadějích, že se kreditní trhy a ekonomika začínají stabilizovat.

"Dnešní obchodování podpořil růst ve Spojených státech a slabší jen. Zdá se však, že investoři začali být v poslední době přílišnými optimisty ve vztahu k americké ekonomice, přestože se stále čekají chabé údaje o trhu práce," řekl Soičiro Mondži, hlavní akciový stratég ze společnosti Daiwa SB Investments.

Všeobecně silnější dolar se v pátek vyhoupl až na dvouměsíční maximum 105,02 jenu <JPY=>.

Index Nikkei <.N225> vzrostl o 2,05 procenta na 14.049,26 bodu, nejvyšší úroveň od 11.ledna. Širší index TOPIX <.TOPX> vyskočil o 2,32 procenta na 1377,39 bodu.

Proti letošnímu minimu ze 17.března se tokijský Nikkei zotavil již o 20 procent. Předčil tak zhruba 12procentní růst amerického indexu Standard & Poor's 500 <.SPX> i panevropského ukazatele FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve stejném období.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK