Koruna po posílení dolaru klesla

02.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Začátek května přinesl koruně další oslabení, její kurz klesl na 25,32 Kč/EUR, kde stál po 10:30. Hlavním důvodem je posilování amerického dolaru, k němuž česká měna oslabila na 16,38 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Další posílení dolaru je taženo zlepšující se náladou na vývoj americké ekonomiky, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Koruna podle něj dříve těžila z pesimismu ohledně USA. Nyní se však prý oživuje zájem o investice na amerických trzích a peníze tak míří zpět. Domácí události chybí, dnešní bilance státního rozpočtu by měla mít neutrální vliv na trh, dodal.

Dolar bezprostředně nereagoval na dobrá středeční data z USA a po rozhodnutí americké centrální banky Fed dokonce krátce oslabil. Pozitivní dojem však nakonec převládl a kurz se tak dostal na 1,5470 USD/EUR. I když doprovodné prohlášení Fed nedalo jasnou indikaci pro další vývoj sazeb, data z ekonomiky znamenají výrazný příkon k názoru, že sazby na příštím jednání zůstanou beze změny, odhadl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK