Ústecký kraj stále jedná s investory o vstupu do zóny Triangle

02.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 2. května (ČTK) - Ústecký kraj jedná se dvěma investory a jedním developerem o vstupu do průmyslové zóny Triangle na Žatecku, jejich jména ale zatím tají. Kraj má zpracovanou i studii o budoucím ekonomickém využití zóny, která je zatím obsazena jen zhruba ze čtvrtiny. Podle realistické varianty studie rozvoje, se kterou počítá kraj, by v zóně měli investoři do roku 2012 zaměstnávat až 12.000 lidí a hrubý domácí produkt Ústeckého kraje by měl vzrůst až o šest procent, řekl dnes novinářům hejtman kraje Jiří Šulc.

Výrobu televizorů by na severu Čech mohla například rozšířit firma Panasonic, která má svůj závod v Plzni. "Dokud nebudeme mít podepsanou smlouvu, tak jména potenciálních investorů nezveřejníme. Jednáme o špičkovém průmyslu, nemáme zájem o montovny s malou přidanou hodnotou. Nechceme také závody s těžkou výrobou, přednost dáváme moderním technologiím, o čemž svědčí i firmy IPS Alpha a Hitachi," řekl Šulc.

Průmyslová zóna Triangle by měla výrazně ovlivňovat ekonomiku Ústeckého kraje. Podle výsledku studie o ekonomických dopadech vybudování zóny má mít pozitivní dopad na vývoj nezaměstnanosti, růst HDP, strukturu ekonomiky, zahraniční obchod a veřejné finance, řekl Šulc.

Studie modeluje tři varianty budoucího rozvoje zóny a jejího ekonomického využití. "Nezávislá studie potvrzuje naše očekávání," uvedl hejtman. První, minimalistická varianta počítá s udržením současného stavu, kdy v zóně fungují japonský producent LCD panelů pro ploché televizní obrazovky IPS Alpha a výrobce televizorů Hitachi, kteří by měli zaměstnávat zhruba 4000 lidí. Na HDP Ústeckého kraje by se měly firmy podílet zhruba třemi procenty.

Studie má i maximalistickou variantu, podle které by se klasická průmyslová zóna měla přetransformovat v Triangle City, kde by byl nejen průmysl, ale i služby, ubytování nebo prostor pro rekreaci. Tato verze by mohla v roce 2015 pomoci navýšit celostátní HDP až o 0,9 procenta a celostátně snížit nezaměstnanost až o jedno procento.

Zóna Triangle má rozlohu 364 hektarů, k prodeji investorům je určeno 295 hektarů ploch. Zóna, ležící na rozhraní Mostecka, Lounska a Chomutovska, je svou rozlohou největší strategickou průmyslovou zónou v České republice. Ústecký kraj získal bývalé letiště bezúplatným převodem od státu, jeho proměnu v zónu zahájil v roce 2002. Její příprava stála doposud 2,5 miliardy korun, z toho 500 milionů korun představují investice Ústeckého kraje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK