Počet prac.míst v USA v dubnu klesl pouze o 20.000

02.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Počet pracovních míst v nezemědělském sektoru Spojených států v dubnu meziměsíčně klesl o nečekaně mírných 20.000 po březnovém snížení o...

...minimálně revidovaných 81.000, uvedlo v pátek ministerstvo práce.

Analytici oslovení Reuters v průměru předpokládali, že se počet míst mimo zemědělství sníží o 80.000 po původně uváděném poklesu o stejné množství za březen. Odhady se pohybovaly v širokém rozmezí od poklesu o 150.000 po růst o 24.000 pracovních míst.

Jde o čtvrtý úbytek pracovních míst v řadě. Předtím počet pracovních míst v největší ekonomice světa klesl čtyřikrát po sobě naposledy na jaře roku 2003.

Míra nezaměstnanosti se v dubnu nečekaně snížila na 5,0 procenta z březnových 5,1 procenta, zatímco trh čekal její růst na 5,2 procenta.

Míru nezaměstnanosti počítá resort na základě odlišného průzkumu než údaje o tvorbě pracovních míst. Míra je založena na průzkumu domácností, počet míst uvádějí zaměstnavatelé.

Údaje o tvorbě pracovních míst patří k hlavním ukazatelům udržitelnosti hospodářského růstu ve Spojených státech a jsou považovány za jeden z klíčových faktorů pro budoucí vývoj amerických úrokových sazeb.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK