Akcie na pražské burze uzavřely nejvýše od 10. ledna

02.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze výrazně posílily. Tuzemské akcie se staly podle makléřů atraktivnější po čtvrtečním prvomájovém volnu, kdy na světových kapitálových trzích klesla nejistota z recese americké ekonomiky a ostatní burzovní trhy posilovaly. Praha dnes navíc obchodovala jako jedna z mála ve střední Evropě. Hlavní index PX zpevnil o 3,11 procenta na nejvyšší hodnotu od 10. ledna 1659,9 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Pražská burza tak zažila den, jakým už investoři kvůli nervozitě z negativních dopadů hypoteční a úvěrové krize odvykli. "Někteří investoři se domnívají, že trhy již mají nejhorší za sebou a nakupují," uvedl makléř firmy Fio Pavel Hadroušek.

Terčem nákupů se staly akcie developerů a peněžních firem, které hypoteční krize postihla nejvíce. Akcie společnosti Orco Property zpevnily o zřídka vídaných 11,35 procenta na 1521 korun a akcie ECM přidaly 5,62 procenta na 855 korun.

Akcie banky Erste získaly 5,64 procenta na 1254 korun s podporou dalších příznivých investičních doporučení. Například německá banka WestLB zvýšila cílovou cenu k Erste na 65 eur, asi 1645 korun, z minulých 50 eur.

Akcie energetické skupiny ČEZ si polepšily o 2,16 procenta na 1227 korun přes oznámení, že ČEZ ukončil výkup vlastních akcií, čímž zmizí významná část poptávky.

Optimismus by mohl pokračovat i v příštím týdnu, protože na pražskou burzu vstoupí akcie těžební společnosti New World Resources, zatím rekordního veřejného úpisu. Pokud nyní vrcholící veřejná nabídka akcií skončí úspěšně, akcie tohoto majitele OKD se stanou šestou největší emisí v Praze. Zahájení obchodování akcií NWR bylo stanoveno na 6. května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK