V USA v dubnu ubylo jen 20.000 míst

02.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. května (ČTK) - Americká ekonomika v dubnu ztratila asi 20.000 pracovních příležitostí, což je ve srovnání s odhady analytiků nečekaně dobrý výsledek. Míra nezaměstnanosti přitom klesla na rovných pět procent, oznámilo tamní ministerstvo práce. Kurz dolaru na statistiku reagoval silným růstem.

Duben byl čtvrtým měsícem v řadě, kdy se v USA snižoval počet pracovních míst. Ekonomové v anketě agentury Reuters nicméně v průměru předpovídali, že počet míst klesne o 80.000, zatímco u míry nezaměstnanosti čekali její zvýšení na 5,2 procenta z březnové hodnoty 5,1 procenta.

"Zdá se, že ekonomika je v lepším stavu než jsme si mysleli. Podle mě se řada lidí domnívala, že výsledek bude mnohem horší," podotkl ke statistice šéf akciových obchodů v makléřské společnosti Deutsche Bank Private Wealth Management Owen Fitzpatrick.

Důvodem k optimismu však není revize statistických dat za předchozí dva měsíce. Podle předběžných údajů totiž v březnu v USA ubylo zhruba 80.000 míst a v únoru 76.000, revize ale ukázala, že úbytek v březnu činil 81.000 a v únoru 83.000 míst.

V reakci na zveřejněné údaje klesly ceny dluhopisů, protože investoři se domnívají, že situace na trhu práce neumožní centrální bance (Fed) pokračovat ve snižování úrokových sazeb. Z toho důvodu se také teď zvyšuje kurz dolaru.

Přestože dubnová statistika je lepší než se čekalo, úbytek pracovních míst stále ukazuje na problémy trhu práce v budoucnu. Čtyřměsíční vytrvalý pokles počtu pracovních příležitostí je nejdelší od roku 2003, kdy se počet míst nepřetržitě snižoval pět měsíců. Tehdy ale ekonomika procházela fází oživení po krátce recesi, která ekonomiku zastihla v roce 2001.

Ekonom John Silvia z banky Wachovia si myslí, že vývoj na trhu práce dává centrální bance prostor k vyhodnocení dosavadních kroků. "Myslím, že pokles zaměstnanosti je v souladu se zpomalením růstu americké ekonomiky, respektive s případnou recesí," řekl Silvia.

Ve stavebnictví během dubna ubylo asi 61.000 míst, což je nejvíce od loňského dubna, kdy sektor ztratil asi 103.000 míst. Stavebnictví se dařilo zhruba do září 2006, od té doby se prakticky jen propouští a celkem už v odvětví ubylo asi 457.000 pracovních míst.

Výrobní sektor v dubnu ztratil 110.000 míst, což je nejvíce od ledna 2002. Podobně v březnu ubylo asi 88.000 míst. Ve službách ale kolem 90.000 míst přibylo, většinou ve zdravotnictví a ve službách technické povahy. V tomto sektoru je to největší nárůst od prosince.

Počet odpracovaných hodin, stejně jako počet přesčasových hodin, se však v dubnu snížil. To může znamenat, že zaměstnavatelé se snažili o maximální úspory zaměstnaneckých nákladů.

Zpomalení tempa úbytku pracovních míst podle analytiků může zvýšit šance na ukončení nynějšího cyklu uvolňování měnové politiky. Fed cyklus zahájil loni a postupně snížil základní úrok z 5,25 na dvě procenta.

Těsně před zveřejněním statistiky Fed oznámil, že podpoří finanční systém dalším opatřením. To spočívá ve zvýšení objemu prostředků, které Fed poskytuje dalším finančním institucím. Fed své kroky bude koordinovat s centrálními bankami v Evropě, které se zachovají obdobně a rovněž bankám zvýší přísun peněz.

Americká ekonomika balancuje na pokraji recese, nicméně nejnovější údaje zatím recesi nenaznačují. Aby byla ekonomika v recesi, musela by minimálně dvě čtvrtletí po sobě klesat, což se neděje. V prvním čtvrtletí růst činil 0,6 procenta, což bylo stejně jako v závěru loňského roku.

Někteří činitelé Fedu začínají říkat, že to nejhorší z úvěrové krize už má trh za sebou, varují však před optimismem. Některá odvětví se totiž dál potýkají s problémy, především trh bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK