VERZE 2-PPF nabízí převzetí akcií firmy Zentiva po 950 Kč

02.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti,...

...citáty)

PPF nabídla převzetí akcií farmaceutické firmy Zentiva <ZNTVsp.PR> po 950 korunách, sdělila finanční skupina v páteční zprávě. Nabídka tak hodnotí Zentivu na 36,2 miliardy korun.

PPF Group oznámila, že nabídku podala ve shodě s pojišťovací firmou Generali PPF Holding <GASI.MI>, která již v PPF vlastní podíl ve výši 19,1 procenta.

"Účelem nabídky převzetí je získání takového podílu ve společnosti Zentiva, který umožní navrhovateli aktivně ovlivňovat strategii i operativní řízení Zentivy," uvádí zpráva.

Největším vlastníkem Zentivy je francouzská společnost Sanofi-Aventis s 24,9 procenta.

Nabízená cena znamená prémii 3,6 procenta k závěrečné ceně ze středy. Akcie Zentivy v pátek uzavřely o 1,7 procenta výš na 932,5 koruny.

Za poslední rok titul ztratil 38,3 procenta poté, co dva kvartály v řadě firma varovala před horšími než analytiky očekávanými výsledky kvůli odpisům pohledávek v Rumunsku a zpomalení na českém trhu.

Firma také nebyla tak úspěšná v konsolidaci akvizice turecké firmy Eczacibaşi Generic Pharmaceuticals, kterou převzala loni v červenci.

PPF dodala, že věří v růstový potenciál společnosti, jež sází na expanzi na trzích střední a východní Evropy.

"Skupina PPF pozitivně hodnotí strategii uplatňovanou společností Zentiva. Skupina PPF hodlá aktivně vykonávat svá akcionářská práva, aby podpořila úsilí současného managementu zaměřené na další rozvoj i na zvyšování hodnoty společnosti," uvádí zpráva.

Představitelé Zentivy nebyli bezprostředně k dispozici, aby zprávu komentovali.

Generali PPF Holding je společným podnikem PPF a italské Generali <GASI.MI>, který mimo jiné ovládá Českou pojišťovnu.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK