VERZE 3-PPF nabízí převzetí akcií firmy Zentiva po 950 Kč

02.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře...

...analytiků)

Finanční skupina PPF nabídla převzetí farmaceutické firmy Zentiva <ZNTVsp.PR> po 950 korunách za akcii, a hodnotí ji tak na 36,2 miliardy korun.

PPF Group v pátek oznámila, že nabídku podala ve shodě s pojišťovací firmou Generali PPF Holding <GASI.MI>, která již v Zentivě vlastní 19,1 procenta.

"Účelem nabídky převzetí je získání takového podílu ve společnosti Zentiva, který umožní navrhovateli aktivně ovlivňovat strategii i operativní řízení Zentivy," uvádí zpráva.

Největším vlastníkem Zentivy je francouzská společnost Sanofi-Aventis s 24,9 procenta. Podíl ve výši 7,6 procenta drží také investiční skupina J&T prostřednictvím fondu Fervent Holdings.

Nabízená cena znamená prémii 3,6 procenta k závěrečné ceně ze středy. Akcie Zentivy v pátek uzavřely o 1,7 procenta výš na 932,5 koruny. Nabídka ještě podléhá schválení Českou národní bankou.

"Vzhledem k tomu, že nabídnutá cena je téměř totožná s aktuální tržní cenou, a vzhledem k dosavadnímu tržnímu vývoji bude nabídky využito pouze v limitované míře," uvedl analytik Milan Vaníček z Atlantiku finanční trhy.

Za poslední rok titul ztratil 38,3 procenta poté, co Zentiva dva kvartály v řadě varovala před horšími výsledky, než čekali analytici, kvůli odpisům pohledávek v Rumunsku a zpomalení na českém trhu.

Firma také nebyla tak úspěšná, jak plánovala, v konsolidaci akvizice turecké firmy Eczacibaşi Generic Pharmaceuticals, kterou převzala loni v červenci.

PPF dodala, že věří v růstový potenciál společnosti, jež sází na expanzi na trzích střední a východní Evropy.

"Skupina PPF pozitivně hodnotí strategii uplatňovanou společností Zentiva. Skupina PPF hodlá aktivně vykonávat svá akcionářská práva, aby podpořila úsilí současného managementu zaměřené na další rozvoj i na zvyšování hodnoty společnosti," uvádí zpráva.

Představitelé Zentivy odmítli zprávu prozatím komentovat.

"Nemyslím, že PPF získá za 950 (korun) mnoho akcií," uvedl nejmenovaný pražský analytik. "Můj názor je, že se PPF nechce ve finále stát vlastníkem Zentivy, ale že chce vydělat na podílu, který už drží."

Generali PPF Holding je společným podnikem PPF a italské Generali <GASI.MI>, který mimo jiné ovládá Českou pojišťovnu.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK