Francouzský premiér: Euro je moc silné, je třeba jednat

02.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. května (ČTK) - Kurz jednotné evropské měny euro je v současné době nadhodnocen a proti dalšímu zpevňování je třeba zakročit. Řekl to dnes předseda francouzské vlády François Fillon, který je na návštěvě Spojených států. Ke svému komentáři si vybral den, kdy euro vůči dolaru klesá kvůli příznivým údajům z amerického trhu práce.

Fillon řekl, že euro je evidentně nadhodnoceno, ale eurozóna sama nemůže nést břemeno úpravy kurzů i za ostatní země. Fillon je nyní ve Washingtonu a jednat bude mimo jiné s ministrem financí Henrym Paulsonem i s šéfem americké centrální banky (Fed) Benem Bernankem.

"My se domníváme, že euro, globálně vzato, je nadhodnoceno. Říkáme to my a to samé říká Mezinárodní měnový fond," řekl Fillon, jehož citovala agentura Reuters. "Eurozóna podle našeho názoru nemůže nést plnou váhu procesu úpravy kurzů za všechny měny," dodal.

Fillon řekl, že s americkým ministrem financí i s šéfem Fedu bude o kurzech měn jednat. Chce s nimi údajně probrat výrazné výkyvy eura k dolaru, které v posledních dnech podle jeho vlastních slov byly pro Evropu brutální.

"Americké úřady neustále opakují, že dolar je příliš slabý a že americká ekonomika si zaslouží silnější měnu. Musíme spolu najít způsob, jak zajistit, aby se to stalo skutečností," řekl premiér.

Kurz dolaru dnes výrazně zpevňoval díky zprávě, že americká ekonomika v dubnu ztratila jen asi čtvrtinu pracovních míst než se předpokládalo mezi analytiky. Dolar podpořila i další statistika o továrních zakázkách. Vůči euru dolar vystoupil až na 1,5360 USD, i když ještě před pár dny byl velmi blízko svého minima kolem 1,60 USD.

Obecně platí, že jestliže měna dané země zpevňuje, silnější kurz nepříznivě doléhá na firmy, které svou produkci vyvážejí. Platí to v případě, že firmy nejsou investičními nástroji zajištěny proti měnovým výkyvům. Částka, kterou utrží v zahraničí, je totiž po přepočtu na domácí měnu nižší než před zpevněním kurzu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK