Preciosa ohlásila druhé hromadné propouštění

03.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 3. května (ČTK) - Jeden z největších zaměstnavatelů v Libereckém kraji, sklářská firma Preciosa, ohlásila letos již podruhé hromadné propouštění. Ze sklářské firmy odejde do konce června 125 lidí, především dělníků. Již během ledna společnost rozdala 262 výpovědí. Informuje o tom sobotní vydání MfD pro Liberecký kraj.

Podle listu se propouštění týká hlavně dělníků z devíti různých provozů především v Libereckém kraji. V turnovském závodě dostalo výpověď 70 lidí, 25 lidí přijde o práci v Liberci.

Personální ředitel Jiří Palát deníku řekl, že příčinou propouštění je rostoucí efektivita práce a klesající poptávka. Čeští sklářští a bižuterní výrobci se musí vyrovnávat s levnou konkurencí z asijských zemí. "Do konce roku již další velké propouštění neplánujeme," dodal Palát s tím, že lidé dostanou k výpovědi pět měsíčních platů.

Podle ředitelky Úřadu práce v Liberci Kateřiny Sadílkové budou lidé hledat nové uplatnění celkem snadno. V současné době je totiž míra nezaměstnanosti kolem šesti procent. "Pomůžeme jim. Poradíme jim, jak se zaregistrovat na úřadech práce a co dělat dál," podotkla.

Preciosa patří mezi největší české i světové výrobce broušeného skla, bižuterie i svítidel. Většina produkce je určena na export, který společnost zajišťuje prostřednictvím vlastních zastoupení po celém světě. Firmy skupiny Preciosa jsou jedním z největších zaměstnavatelů v Libereckém kraji. V celém Česku ještě před pěti lety skupina zaměstnávala zhruba 5000 pracovníků, dnes jich je o pětinu méně. V lednu firma ohlásila, že propustí 200 lidí. Nakonec jich ale odešlo 262, a to hlavně ze závodů v Liberci a moravského Brodku u Konice. Od privatizace v roce 1993 odmítá firma sdělovat hospodářské výsledky s odkazem na to, že to škodí v konkurenčním boji.

Kvůli stagnaci na světových trzích propouští i další sklářká společnost - Jablonex Group. Jde však o menší počty lidí, připomíná list. Společnost zaměřená také především na export se potýká se stejnými obtížemi, zejména s bojem s asijskou konkurencí. Nyní zaměstnává kolem 2400 lidí především v Jablonci nad Nisou, Desné v Jizerských horách a částečně také na Železnobrodsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK