ADB má 11,3 mld. USD na pomoc chudým zemím

03.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 3. května (ČTK) - Asijská rozvojová banka (ADB) si od členských států zajistila 11,3 miliardy dolarů (přes 185 miliard Kč), kterými chce po následující čtyři roky doplňovat fond finanční pomoci chudým zemím. Banka oznámila, že ji k tomu přiměl růst světových cen rýže, které za poslední čtyři měsíce vzrostly téměř čtyřnásobně.

Vedení banky zároveň varuje, že po překonání této krátkodobé krize mohou ceny růst ještě ve střednědobém a dlouhodobém výhledu. "Éra levných potravin je možná pryč," uvedl člen vedení banky na jejím výročním zasedání v Madridu.

Pomoc půjde formou nízko úročených půjček vládám zemí, které razantní nárůst světových cen potravin postihl nejvíce, například Bangladéši. Poskytnuté sumy ale budou záviset na tom, co budou vlády postižených zemí požadovat.

V Asii žijí dvě třetiny nejchudších lidí světa a téměř 1,7 miliardy obyvatel regionu vyžije ze dvou dolarů za den a méně. Život chudých v Asii ovlivňují ceny potravin radikálně, protože téměř dvě třetiny jejich příjmů jdou na jídlo. Pokud se započítají i ceny paliv, tento podíl vzroste na 75 procent, připomíná banka.

Mnoho států v regionu se snaží vypořádat s krizí tím, že regulují ceny či zastavují vývoz potravin. ADB ale varuje, že tento postoj odradí zemědělce od setí, čímž klesne produkce a ceny opět porostou, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK