Odborníci: Životní pojištění tolik neroste kvůli poklesu cen akcií

04.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Za poklesem dynamiky růstu životního pojištění stojí nižší zájem o jednorázové investiční životní pojištění v době poklesu akciových trhů, shodli se odborníci oslovení ČTK. Naopak zvýšení růstu neživotního pojištění způsobil podle nich růst ekonomiky a zvyšující se hodnota majetku občanů.

"Loňský růst životního pojištění byl z převážné části tažen jednorázovými pojistkami typu investičních životních pojistek. Ty však v současné situaci korekce akciových trhů ztrácí na atraktivitě obecně," řekl ČTK šéfredaktor listu Finanční poradce Petr Fejtek. Investiční životní pojištění navíc podle něj není obecně nejvhodnější nástroj k investování. Klasické kapitálové pojištění zase v situaci nízkých sazeb v posledních letech ztratilo na významu, a tedy i prodeji úplně, dodal.

Za ochabením zájmu o životní pojištění je i lepší přístup občanů k informacím, kdy lze snadno porovnat výhody i nevýhody životního pojištění, souhlasil šéfredaktor serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal. Životní pojištění je často vnímáno jako spoření a dnes jsou dostupné mnohem efektivnější spořicí či investiční produkty, podotkl.

Snížení dynamiky v životním pojištění souvisí s poklesem počtu poskytnutých hypoték a s určitým vyčerpáním možností v oblasti jednorázového placeného pojištění, které bylo v posledních dvou letech silným motorem růstu, doplnil mluvčí Kooperativy Marek Vích. Významný růst neživotního pojištění lze podle něj přičíst solidnímu růstu ekonomiky.

Ředitel rozvoje poradenské firmy Partners Tomáš Prouza míní, že řada klientů již životní pojištění má a neživotní pojištění je jediný produkt, který se dá stávajícím klientům nabídnout dodatečně a poměrně jednoduše. Růst majetkového pojištění je přirozený a racionální, poznamenal Fejtek. Hodnota majetku občanů i podnikatelů totiž roste a potřeba jeho zajištění tedy také. Na tomto trhu prý navíc působí velmi kvalitní makléři.

Pojišťovny vybraly v prvním čtvrtletí na pojistném 33,4 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 5,9 procenta. Zatímco životní pojištění snížilo růst na 6,7 procenta, neživotní pojištění po předchozích stagnacích stouplo o 5,4 procenta. Nárůst životního pojištění byl ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 2007 téměř o polovinu nižší. V minulosti se na prudkém růstu z velké části podílely jednorázově placené smlouvy. Klienti si do tohoto produktu masivně převáděli výnosy z jiných, dříve uzavřených smluv, vysvětlil výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK