Britský premiér chce přitlačit na OPEC, aby ropu zlevnil

04.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. května (ČTK) - Britský ministerský předseda Gordon Brown dnes vyzval k mezinárodnímu tlaku, který by přinutil kartel ropných exportérů OPEC snížit světové ceny ropy. Kartel ale oponuje takovým hlasům ze Západu tím, že je ropy v zemích spotřeby dostatek a že za ceny mohou burzovní spekulanti a kurz dolaru.

"Ceny jsou jasně velmi vysoké. Jednoznačně je proto potřeba, aby určité mezinárodní úsilí přimělo OPEC ceny snížit," řekl Brown v rozhovoru pro Sky News. Dodal, že je na ministru financí Alistairu Darlingovi, zda by se zvýšení britské daně z pohonných hmot nemělo posunout z října na později.

Ceny ropy mírně klesly z historického maxima u 120 dolarů za barel z minulého měsíce. Brownova výzva přitom přišla ve stejné době, kdy podle vedení íránského ropného průmyslu bude ropa drahá nejméně do konce roku a že to nezpůsobil nedostatek ropy na trhu.

Britský premiér dodává, že není jasné, proč se ropa drží maxim a posouvá je. Poptávka po ropě klesla kvůli pomalejšímu růstu v Evropě, Spojených státech a Číně, než se očekávalo na začátku roku, dodal.

Írán, druhý největší produkce ropy v kartelu, opakovaně viní z drahé ropy slabý dolar a spekulace na burzách. Zásobování trhu v tom podle íránských představitelů nevězí. Západní státy v čele s USA a Británií přitom již dříve vyzývaly OPEC, aby těžbu zvýšil. Kartel ale nevyhověl, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK