Těžební firma OKD vstoupila do Svazu průmyslu a dopravy ČR

04.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 4. května (ČTK) - Společnost OKD vstoupila do Svazu průmyslu a dopravy ČR. Největší domácí černouhelná firma je členem svazu od konce dubna. Severomoravským těžařům členství například umožní podílet se na připomínkování schvalovaných zákonů nebo na jednání tripartity, nebo zapojit se do příprav předsednictví ČR v Radě Evropské unie, sdělila ČTK ředitelka útvaru pro PR a komunikaci OKD Petra Mašínová.

Svaz průmyslu a dopravy ČR sdružuje tuzemské zaměstnavatele a podnikatele z oblasti průmyslu a dopravy. V současnosti je jeho členy zhruba 1600 firem s přibližně 600.000 zaměstnanci.

Ostravská firma chce díky svému zapojení do svazu více ovlivňovat tvorbu národní i evropské legislativy. "Naše poznatky z praxe nyní budou více slyšet. Budeme aktivní především při tvorbě a projednávání zákonů a strategických materiálů týkajících se zaměstnanosti, podnikání i energetické politiky," upřesnila Mašínová.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je dobrovolná organizace sdružující zaměstnavatele a podnikatele v České republice z oblasti průmyslu a dopravy. Je nestátní organizací nezávislou na vládě, politických stranách a odborech. Mezi hlavní činnosti svazu patří komunikace s vládou, parlamentem, odborovými organizacemi i mezinárodními institucemi a také sledování trendů v českém i světovém hospodářství.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl vstup OKD do svazu uvítal. "Pro ostatní členy svazu budou zajímavé například zkušenosti s využíváním zahraničních dělníků, kteří pro OKD pracují prostřednictvím dodavatelských firem," reagoval Míl.

Akciová společnost OKD je jedním z největších privátních zaměstnavatelů, zaměstnává přes 15.000 lidí a dalších asi 1500 zaměstnanců v dceřiných firmách. Pro OKD zároveň zajišťuje těžbu uhlí kolem 3500 lidí z takzvaných dodavatelských firem. V roce 2007 byla v OKD průměrná mzda 29.135 korun, v kraji byl průměr asi o 9000 nižší. Vlastníkem akciové společnosti OKD je nizozemská společnost New World Resources, kterou ze 40 procent nepřímo vlastní finančník Zdeněk Bakala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK