Fed je pro přísnější regulaci firem vydávajících kreditní karty

04.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. května (ČTK) - Americká centrální banka Fed se přidala k ostatním regulátorům amerického bankovního sektoru a postavila se za přísnější regulaci firem, které vydávají kreditní karty. Fed schválil koncept návrhu, který těmto firmám obecně zakáže zvyšovat roční procenta úroků na zbývající sumy půjček.

Iniciativa má z kreditního odvětví vymazat praktiky, které Američanům s beztak problematickým splácením zvyšují dluhy v souhrnu o miliardy dolarů. Jde o nejtvrdší opatření v oboru za dekády a má lidem zajistit dost času na to, aby mohli své dluhy splácet. Předpokládá se ale, že se banky proti chystaným opatřením postaví.

Návrh upravuje například i způsob výpočtu úroků. Za změnu se postavil také dozor nad americkými spořitelnami a úřad pro dohled nad karetními společnostmi. Všechny tři organizace doufají, že se podaří dokončit nová pravidla ještě v letošním roce.

Největšími vydavateli kreditních karet Visa a MasterCard jsou v USA Bank of America, JPMorgan Chase & Co, Citigroup, Capital One Financial a Discover Financial Services.

Legislativní ředitel celostátní federace spotřebitelů Travis Plunkett ocenil, že se pravidla zřejmě věnují největším nešvarům v odvětví. Návrhy opatření ale ještě neviděl.

Podle federace dluží Američané na kreditních kartách kolem 850 miliard dolarů. Domácnosti, které jsou s platbou ve skluzu o celý měsíc, přitom v průměru dluží 17.000 USD (téměř 279.000 Kč), napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK